Hodočašće članova Marijine legije u Svetište na Udbini

Marijina legija organizirat će 1. listopada 2016. hodočašće svih članova udruge iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Okupljanje je predviđeno oko 11.00 sati a u 11.30 slijede Legijske molitve i molitva svete krunice. U 12 sati je svečana sveta misa koju predvodi mons. Mile Bogović, biskup u miru. Nakon kratke pauze i okrijepe u 15.00 sati slijedi pobožnost križnog puta i euharistijsko klanjanje.

Marijina legija je udruga katolika koji su se uz odobrenje Crkve te pod moćnim vodstvom Marije Bezgrješne, Posrednice svih milosti okupili u Legiju. Svaki legionar radi na izgradnji svoje duhovnosti, a kroz apostolat pomaže starima, bolesnim, nemoćnim i zanemarenim osobama. Legija sa puno ljubavi svakom čovjeku koji želi donosi duhovnu pomoć i brine o svojim članovima. Legionari su u potpunosti odani svome opredjeljenju da Božju riječ predaju svakoj duši koja to želi. „Da, laici su rod izabrani, 'sveto svećenstvo', pozvani također da budu 'sol zemlje' i 'svjetlost svijeta'. Njihov je osobit poziv i postanje da u svojemu životu očituju Evanđelje te ga time, poput kvasca, ugrađuju u stvarnost svijeta u kojemu žive i rade." (iz nagovora pape Ivana Pavla II u Limericku u Irskoj mjeseca listopada 1979.god.)
Cilj je Marijine legije slaviti Boga svetošću njezinih članova, koja se razvija molitvom i djelatnom suradnjom, pod crkvenim vodstvom. Duh Marijine legije je duh Marijin. Papa Pio XI je rekao: „Marijina legija! Kako savršeno odabrano ime!“.
Osnivač Marijine legije je Frank Duff rođen 7. lipnja 1889. u Dublinu u Irskoj. Prvi ogranak Marijine legije osnovan je 7. rujna 1921. godine. Od tog dana pa do svoje smrti 7. studenog 1980. godine s herojskim predanjem vodio je širenje Legije po cijelom svijetu. U lipnju 1996. g. dublinski nadbiskup pokrenuo je postupak za proglašenje Franka Duffa blaženim. Iz povijesti Legije je važan podatak da je blagopokojni papa Ivan Pavao II u gimnaziji bio predsjednik mjesnog ogranka katoličke organizacije mladih Marijine legije.
Marijina legija danas djeluje u više od 200 država diljem svijeta.

 

Prvo hodočašće Hrvatske kopnene vojske na Udbinu

U petak, 9. rujna 2016. godine, na 523. obljetnicu Krbavske bitke Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. U 10.00 sati započet će pobožnost križnog puta, a u 11.00 sati slavit će se sveta misa. Želja je da ovo hodočašće postane tradicionalno i da se omogući svim pripadnicima HKoV-a da u njemu sudjeluju. 

„Ovim hodočašćem želimo posvjedočiti da je povijest uvijek stvarnost koja je temelj sadašnjosti svakog naroda i društva. Zato tu povijest trebamo izučavati i poznavati. Želimo se pomoliti za tolike žrtve našeg naroda, o čemu najbolje svjedoči crkva izgrađena ovdje iznad Krbavskog polja posvećena svim hrvatskim mučenicima, a koja je znak vjere i vjernosti hrvatskog naroda Kristu i rimskom prvosvećeniku. U Misnoj žrtvi, koju ćemo slaviti u toj crkvi, sjedinjujemo se sa žrtvama svih poginulih i nestalih heroja kroz povijest i u minulom Domovinskom ratu. Želimo produbiti svoju vjeru i svoje zajedništvo.

O važnosti ovog hodočašća govori i činjenica da će u zajedništvu s Vojnim ordinarijem slaviti i mjesni biskupi kao i novi šibenski biskup koji je donedavno bio upravitelj svetišta na Udbini.

Zato pozivamo sve pripadnike HKoV-a da sudjeluju u hodočašću i da ga tako uljepšaju i uveličaju. Naš vjernički i svečani hod za križem i barjacima i moljenje Križnog puta bit će svjedočanstvo da kročimo i živimo ovdje od dolaska našeg naroda na ove prostore. Ni porazi ni pobjede, kroz dugu povijest, ne mijenjaju tu našu poruku i istinu: na Krbavi, u Udbini i u kršnoj Lici pisali smo i pišemo povijest hrvatskog naroda vjerni Bogu i Domovini.“ – napisao je u svojem pozivu na hodočašće dekan Vladislav Mandura.

 

Program proslave Dana hrvatskih mučenika 2016

Trodnevnica uoči Dana mučenika 2016.

Ovogodišnjem slavlju Dana mučenika prethodit će trodnevnica koju će predvoditi vlč. Božo Barišić, župnik u Ninu. Sveta misa tokom trodnevne priprave je u 19 sati.

Drugog dana trodnevnice, 25. kolovoza, svečano ćemo predstaviti nove orgulje Svetišta. Sagradio ih je zagrebački svećenik, mons. Juraj Jerneić u suradnji sa tvrtkom „Škrabl“. Nakon svete mise koju predvodi biskup u miru mons. Mile Bogović, orgulje će predstaviti graditelj mons. Juraj Jerneić. Koncert na orguljama održat će vlč. Josip Vidas, svećenik krčke biskupije, student orgulja na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu.

Trećeg dana trodnevnice, 26. kolovoza, nakon svete mise bit će predstavljena nova knjiga biskupa Mile Bogovića Crkva Hrvatskih mučenika od ideje do ostvarenja.

Svaku večer pola sata prije svete mise mogućnost je za sakrament svete ispovijedi.

Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hr­vatskih mučenika. Nismo krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukci­jom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nismo se prevarili. Nismo nikada nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopu­štaju. Ostaje, naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju za sve neidentificirane žrtve koje će biti otkopane u raznim jamama i grobištima.

Radosno Vas očekujemo.

NAJAVA HODOČAŠĆA

000NIN UDBINA

000NIN UDBINA

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na