Program proslave Dana hrvatskih mučenika 2016

BILTEN za ožujak 2016.

BILTEN ŽUPE

SV. NIKOLE BISKUPA – UDBINA

CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA

Godina II. – br. 3. – ožujak 2016.

GODINA MILOSRĐA

 

KORIZMA - USKRS 2016.

 

DSCN5575 resize

DSCN5575 resize
KORIZMA KAO ŠKOLA VJERE, LJUBAVI I ŽIVOTA

1. Vjernik se trudi sebi predočiti koliko je Spasitelj za nas trpio. Zbog toga u korizmi na poseban način molimo pobožnost Križnoga puta i pratimo Spasitelja u njegovoj muci. – Kad čujemo da je netko nekome dao bubreg ili krv koja mu je spasila život, ta nas vijest ne ostavlja ravnodušnim. Pa još ako je u obitelji jedan član dao drugome – posve nam je jasno da je na djelu velika ljubav. Dotični je bio spreman i svoj život staviti u opasnost samo da drugome pomogne, da mu spasi život. Jednako tako veličamo požrtvovne pojedince koji su svoj život stavili na kocku ne bi li drugome pomogli, spasili ga! Zašto onda ne vidimo u muci Isusa Krista koliko nas je ljubio? Upravo zbog toga postoji sveto vrijeme korizme – razmatranje Isusove muke – njegove spremnosti da se do kraja žrtvuje za nas. Ne može nas to ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako smo iskusili da se ljubav žrtvom dokazuje. Volim onoliko koliko sam se spreman žrtvovati. – Korizma stoga nije poziv na besmislenu patnju, trapljenje, žrtvu, nego uvijek novo otkrivanje koliko je moja ljubav prema Bogu jaka. Čega sam se spreman odreći kako bih Boga više ljubio.

2. Iz toga proizlazi ono s čime se Korizma najčešće poistovjećuje: vrijeme odricanja. Isus u evanđelju govori da to treba biti u tajnosti. Prorok Joel nas opominje da razderemo srca, a ne halje svoje. Nutrinu treba mijenjati, grijeha se odreći, a odricanje tome pomaže. Dakle odricanje jest korizmeni zadatak – ali mu moramo dati dublji smisao. Odricanje je prije svega vježbanje volje – uskratiti sebi nešto posve dopušteno, kako bih osjetio da se žrtvujem, kako bi to mijenjalo moje srce. Na svoj način odricanjem sami sebe dragovoljno stavljamo na kušnju – koliko sam spreman iz ljubavi prema Bogu, nečega se odreći, nešto od malih užitaka – preskočiti. Pa još ako time nešto i uštedim kako bi drugome pomogao, sigurno mi od Gospodina neće biti zaboravljeno, a oplemenit će moju dušu. Mogli bismo reći u korizmi se odricanjem učimo ljubiti – nesebično i dragovoljno. To je posve drugačija slika ljubavi od one koju su ovih dana oko Valentinova, na sve moguće načine, pokušali komercijalizirati razni trgovci. Odricanje čisti naš pogled na život i skreće nam pozornost na one koji se gotovo nemaju čega odreći jer su u velikoj oskudici. Mi im možemo pomoći i život učiniti ljepšim. I sami ćemo tada biti ispunjeni radošću kakva se ne može kupiti.

* CVJETNICA – VELIKI TJEDAN –VAZMENO TRODNEVLJE

*USKRS – 27. ožujka 2016. – sveta misa u 10 sati

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !


3. I treća oznaka korizme je pokora. Tko se to može pred Bogom pohvaliti svojim savršenstvom i da u ničemu više ne može napredovati, rasti, usavršiti se. Ili rečeno drugačije – tko je to bez grijeha da od Boga ne bi trebao moliti oproštenje? Pavao napisa da je Isus Krist za nas grijehom postao kako bi nas iz grijeha izbavio. Postao je čovjekom – nama u svemu jednak osim u grijehu, da nas iz grijeha izbavi. Svi se imamo za što pred Bogom kajati. Nije dobro ispitivati tuđu savjest, nego svoju. Nije se dobro ni uspoređivati jer svako će osobno stati pred Božje lice.

Kad se molimo za neku našu potrebu, kad od Boga molimo neku milost spremni smo – da bi to dobili – i na žrtvu i na molitvu. No danas se sve češće zaboravlja da smo kao vjernici pozvani činiti pokoru za svoje i tuđe grijehe. Na to nas poziva korizma. Izabrati pokoru koju ću pred Bogom u tajnosti činiti kako bi svoje srce ili srce nekog subrata pored sebe obratio na pravi put. Pokora ima svoje značenje. Ona je naša zadovoljština Bogu za grijehe. Pokorom pokazujemo Bogu da nam je žao zbog grijeha i da se želimo mijenjati, obratiti. Vrijeme korizme može tako postati novi snažan poticaj za naš dosljedniji kršćanski život.

USKRSNA ISPOVIJED – u petom kori-zmenom tjednu biti će na raspolaganju svećenici iz dekanata. Termin ćemo objaviti na 5. korizmenu nedjelju. Što može više učiniti Uskrs sretnim i blagoslo-vljenim od toga da se pomirimo s Bogom, da zadobijemo njegovo oproštenje, milosrđe i da nas to potakne da i jedni prema drugima budemo milosrdniji!? Godina milosrđa želi nas približiti Božjoj ljubavi i naučiti ljubiti jedni druge kao što je Krist nas ljubio, poslušan Očevoj volji do smrti na križu…

Inicijativa 24 sata za Gospodina koja će se održati u petak i subotu prije četvrte korizmene nedjelje, potrebno je provesti u svakoj biskupiji. Mnogo je onih, a među njima ima i mladih koji se vraćaju sakramentu pomirenja; s pomoću tog iskustva oni ponovno nalaze put povratka Gospodinu, živeći trenutak snažne molitve i ponovno otkrivajući smisao vlastitog života. Stavimo odlučno sakrament pomirenja ponovno u središte, jer omogućuje ljudima izravan doticaj s veličinom Božjeg milosrđa. To će za svakog pokornika biti izvor pravog duševnog mira.

– papa Franjo, bula Lice milosrđa

Ujedinjeni s cijelom Crkvom po svem svijetu i naša župna zajednica uključuje se u ovu Papinu inicijativu ujedinjene molitve po svim crkvama svijeta. Želimo biti dio nepreglednog molitvenog lanca, povezani u duhu. Zato ćemo u četvrtak, 3. ožujka imati redovito klanjanje, a u petak, 4. ožujka nakon mise biti će euharistijsko klanjanje sve do 21 sat, kada će biti zajednički zaključak i blagoslov. Onako kako to imamo već tri godine na blagdan Krista Kralja.

CVJETNICA - KRISTOV SVEČANI ULAZAK U JERUZALEM I MUKA GOSPODNJA – 20. III.

Sveta misaje u 10 sati – blagoslov maslinovih grančica kod kipa sv. Ivana Pavla II. i mala procesija do crkve. Sudjelovanjem u procesiji na Cvjetnicu, Krista ispovijedamo svojim Spasiteljem i Kraljem. Slijedimo Krista koji pobjedonosno ulazi u Jeruzalem podnijeti muku za naše spasenje. Želimo ga slijediti na njegovu putu kako bismo ga mogli slijediti i u uskrsnuću, kad ponovno dođe u slavi. Tada ćemo opet moći klicati: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Masline ćete moći dobiti prije mise, a vaš dar za maslinove grančice namijnjen je za potrebe misionara diljem svijeta.

V A Z M E N O   T R O D N E V LJ E

24. ožujka 2016.

VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 17 sati

i nakon mise bdjenje s Isusom u Getsemaniju – prijenos Presvetog Otajstva u Dnevnu kapelu

     Kao što se Krist svetim apostolima pokazao u pravom tijelu, tako se sada i nama pokazuje u svetom kruhu. I kao što su oni svojim tjelesnim pogledom vidjeli samo njegovo tijelo, ali su, promatrajući duhovnim očima, vjerovali da je on Bog, tako i mi, gledajući tjelesnim očima kruh i vino, gledamo i čvrsto vjerujemo da je tu živo i istinito njegovo presveto tijelo i krv.

Sv. Franjo Asiški

25. ožujka 2016.

KRIŽNI PUT U 16 sati od kapelice sv. Marka, Podudbina

VELIKI PETAK - Obredi velikog petka u 17 sati :

Služba Riječi - Sveopća molitva - Klanjanje križu - Sveta Pričest

Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – «A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.» (Iz 53,4-5), kliče liturgija Velikog petka.

26. ožujka 2016.

VELIKA SUBOTA

Vazmeno bdjenje - slavlje uskrsnuća gospodnjega u 20 sat.

Te večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja. Učvrstimo svoje opredjeljenje za Krista koji nam svojim uskrsnućem daruje novi život. Pobijeđena je smrt, zadnji čovjekov neprijatelj i izvor straha. Krist ulazi u grob, ulazi u smrt da nas izbavi od vječne propasti. Što se može mjeriti s ovom pobjedom koju je Isus Krist za nas izvojevao.

Poslije bdijenja biti će blagoslov uskrsnih jela.

    SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!    

Na blagdan Uskrsa sveta misa je u 10 sati, a u Podlapači u 12 sati.

Na uskrsni ponedjeljak sveta misa je u 10 sati u Domu za starije i nemoćne

NAJAVA hodočašća u Zagreb i Karlovac, u subotu 16. travnja 2016.

U Godini milosrđa Gospićko-senjska biskupija organizira hodočašće u Dubravu, Zagreb, u crkvu Sv. Mihaela koju vode franjevci kapucini provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Naime, papa Franjo je posebno istaknu dva sveca koji su bili junaci sakramenta pomirenja – ispovijedi: sv. Pio, talijan iz mjesta Pietrelcine, jug Italije i sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvata kapucina rodom iz Boke Kotorske, koji je sahranjen u Padovi. U tjednu od 10. do 17. travnja tijelo sv. Leopold bit će izloženo u Dubravi. Kroz taj tjedan gotovo sve biskupije hodočastit će ovom velikom svecu Božanskog milosrđa. Naša biskupija učinit će to 16. travnja. Slavit ćemo sv. misu u 11 sati zajedno s hodočasnicima Krčke biskupije. U popodnevnim satima, na povratku, posjetit ćemo nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu uz prigodnu pobožnost sv. Josipu zaštitniku domovine Hrvatske.

Detaljnije informacije o polasku i cijeni karte dat ćemo poslije Uskrsa. Prijaviti se možete do 10. travnja kako bi znali organizirati autobus.


 

KALENDAR   ZA MJESEC OŽUJAK 2016.

1. Utor.  
2. Srij.  
3. Čet. Klanjanje nakon mise
4. Pet. 24 sata za Gospodina - Klanjanje nakon mise do 21h
5. Sub.  
6. NED. 4. KORIZMENA – hodočašće Ogulinskog dekanata
7. Pon.  
8. Utor.  
9. Srij.  
10. Čet. Klanjanje nakon mise
11. Pet.  
12. Sub.  
13. NED. 5. KORIZMENA– hodočašće Slunjskog dekanata
14. Pon. U ovom tjednu svete mise su ujutro u 7 sati
15. Utor. U ovom tjednu nema župnog vjeronauka
16. Srij.  
17. Čet. Klanjanje nakon mise
18. Pet.  
19. Sub. SV. JOSIP
20. NED. CVJETNICA
21. Pon.  
22. Utor.  
23. Srij. MISA POSVETE ULJA - GOSPIĆ
24. Čet. Veliki četvrtak
25. Pet. Veliki petak
26. Sub. Velika subota
27. NED. USKRS
28. Pon. Uskrsni ponedjeljak
29. Utor.  
30. Srij.  
31. Čet.  

 

TRI DANA

Kad ti se učini da je sve mrtvo,

   ne očajavaj, uzvjeruj

   i pričakaj da prođu tri dana

- ma koliko dugo trajali ! (N. Kuzmičić)

Stoga, “Nek, usklikne sad nebesko mnoštvo Anđela, nek uskliknu službenici Božji, i s pobjede tolikog Kralja nek jekne trublja spasenja…”

iz Vazmenog hvalospjeva

Neki misle…

Neki misle da je vjera slijepa, a ona sve vidi. Njen pogled seže od prapočetaka do beskraja vječnosti. Neki misle da je gluha, a ona sve čuje. Osluškuje i najnježnije otkucaje Božjeg srca. Ona čuje zov vječne ljubavi. Neki misle da je nepismena, a ona je sveznajuća. Nalazi se na samom izvoru Božanskog znanja s kojeg se neprestano napaja uvijek novim spoznajama. Neki misle da ja nemoćna, a ona sve može. Svojom snagom i brda premješta, mrtve budi na novi život, ozdravlja bolesne, vraća izgubljene. Neki misle da je pasivna, a ona sve čini. Tek njenom aktivnošću čovjek živi jer život bez vjere jest smrt. Neki misle da je zabluda, a ona u svom krilu nosi samu Božansku Istinu. Bez nje je svaka spoznaja pod znakom pitanja. Neki misle da je bijeg od stvarnosti, a ona ljude uvodi u svu stvarnost. Život bez vjere pogibeljna je utopija. Neki misle da je varka za naivne, a ona je izlaz iz labirinta ljudskih prijevara. Neki misle da zarobljava, a ona kida i najčvršće okove sotonskog ropstva. Bez nje je nemoguće ostvariti slobodu. Neki misle da je teško breme, a ona omogućava da se teško breme može nositi dokle god treba i konačno ga zauvijek zbaciti. Neki misle da je samo ponekad potrebna, a ona je svakodnevna hrana bez koje nema života. Neki misle da je nesigurna, a u njoj je sva sigurnost. Neki misle da je preteška, a ona nosi onoga koji je ima.                                                                                                              Marijana Vlahović

Izdaje Župni ured Sv. Nikole biskupa – Crkva hrvatskih mučenika

Trg sv. Nikole 1 – 53234 UDBINA - tel. (053) 778 610

* www.chm-udbina.com.hr   *   e-mail adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Došašće i Božić 2015. - župna statiskia

Došašće i Božić 2015. u župi sv. Nikole b. i Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini

Nedjeljom Krista Kralja uz cjelodnevno klanjanje po snježnom vremenu zaključili smo liturgijsku godinu. Kroz čitav dan, do popodnevnog svečanog blagoslova u 16 sati, Isus nikad nije bio sam u crkvi. Iako mali broj vjernika ipak su se redovito svakih pola sata izmjenjivali pred Presvetim oltarskim sakramentom. Slijedeća nedjelja, 29. studenoga 2015. već je bila prva nedjelja došašća, a sutradan su krenule zornice u 6 sati ujutro. Svakoga jutra u Došašću na zornicama je bilo pedesetak vjernika. Svaki dan imao je svoju sličicu s mislima pape Franje o Licu Božanskog milosrđa i po jednu misao bl. kardinala Alojzija Stepinca što smo redovito pročitali kao malu meditaciju poslije pričesti.

Prosinac donosi i našeg župnog patrona sv. Nikolu biskupa kojega smo proslavili 'uočnicom' – večernjom misom, u subotu 5. prosinca. Slavlje je predvodio novi župnik u Donjem Lapcu vlč. Dino Rupčić u suslavlju s domaćim svećenicima vlč. Jure Tutek i Tomislav Rogić, te susjednim župnikom iz Korenice vlč. Stjepan Zeba. Misu su uzveličali gosti iz Donjeg Lapca sa svojim KUD-om tako da se sakupilo stotinjak vjernika. Nakon mise KUD iz Donjeg Lapca priredio je malo narodno veselje uz pjesmu i kolo pred Crkvom Hrvatskih mučenika. zapjevala se i koja ojkalica i zasvirala šargija.

Sutradan, u nedjelju 6. prosinca nakon župne mise u 10 sati djecu je obradovao dolazak svetog Nikole. Sedamdesetak djece i mladih obradovano je skromnim poklonima. Mali spontani igrokaz s dolaskom dobrodušnog sveca Nikole najviše je obradovao najmlađe.

Već slijedeće subote, 12. prosinca desetero mladih s Udbine sudjelovalo je na 46. Saboru katoličke mladeži Gospićko-senjske biskupije u Slunju. Dan kasnije, u nedjelju 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije obilježili smo stradanje Udbine pred 73 godine molitvom i polaganjem cvijeća i svijeća na grob u temeljima nekadašnje župne crkve sv. Nikole.

Uslijedile su akcije kićenja i čišćenja crkve pred Božić, pohod bolesnika u obiteljima i Domu za stare i nemoćne. Sredinom prosinca iz tiska je izišao treći broj dekanatskog glasila Krbava a po prvi puta i župni Bilten za mjesec prosinac 2015. Velika sveta ispovijed pred Božić bila je u subotu 19. prosinca, a na raspolaganju je bilo šest svećenika iz dekanata.

Misi polnoćki, u pola noći na Badnjak, prethodilo je malo skazanje o četiri svijeće adventskoga vijenca koje pohode jaslice što su ga izveli mladi. Bio je to doista lijep uvod u svetu misu kojoj je nazočilo dvjestotinjak vjernika. Misa polnoćka u Podlapači bila je u 22 sata, a pred crkvom su domaći vjernici palili Badnjak i okupili se oko vatre.

Drugi dan Božića, na blagdan sv. Stjepana služena je sveta misa u Domu za stare i nemoćne pored Crkve hrvatskih mučenika kako bi i dio korisnika doma koji ne mogu doći do crkve mogli sudjelovati na svetoj misi.

Na blagdan Sv. Obitelji, u nedjelju 27. prosinca, na župnoj misi u 10 sati, nakon homilije nazočni bračni parovi obnovili su svoje bračne zavjete.

Posljednjeg dana u godini, na Silvestrovo u 17 sati, naš biskup mons. Mile Bogović svečenim obredom otvorio je Vrata milosrđa u svetištu Crkve hrvatskih mučenika i pred stotinjak vjernika predvodio misu zahvalnicu.

Zaista se želim zahvaliti svima koji su se na bilo koji način uključili u život naše župne zajednice: članovima Župnog pastoralnog vijeća, pjevačkog zbora, mladima i drugim suradnicima koji priskoče kad nešto treba, bilo za čišćenje, bilo za kićenje. Svima od mlađih do starijih. Od darovatelja pa do mladih koji su spremili priredbu pred polnoćku.

Našem pjevačkom zboru. Ministranticama i ministrantima koji su se trudili biti svim zornica.

Zahvaljujem Općini Udbina na susretljivosti i pomoći, Šumariji i njezinim djelatnicima, Osnovnoj školi, Ravnatelju i Vjeroučitelju za dobru suradnju i lijepu Božićnu priredbu, te Božičini sajam kojim se pomažu djeca u misijskim zemljama.

Nadam se da nisam nikoga zaboravio spomenuti, ali svima želim reći iskreno HVALA, što je svatko na svoj način pripomogao da i ovo Došašće bude lijep i radosno iščekivanje Božića - u svoje ime i ime kolege svećenika Jure.

* Župna statistika za 2015. godinu:

Krštenih: 13 - Vjenčanih: 3 - Umrlih: 5 - Prva sv. pričest: 7 – Krizmanika 27

* Svetište Crkve hrvatskih mučenika posjetilo je u 2015. godini 218 organiziranih grupa. Kad se tome pribroje i ostali koji su došli obiteljski, pojedinačno ili u manjim grupama, svetište je posjetilo preko 20.000 hodočasnika.01Bozic2015

01Bozic2015
02Bozic2015 svNikola
02Bozic2015 svNikola
03Bozic2015svnikola
03Bozic2015svnikola
04Bozic2015svNikola
04Bozic2015svNikola
05Bozic2015ministranti
05Bozic2015ministranti
06Bozic2015svNikola
06Bozic2015svNikola
07Bozic2015jaslice
07Bozic2015jaslice
14Bozic2015 stjepanjeDOM
14Bozic2015 stjepanjeDOM
21Bozic2015Vrata2
21Bozic2015Vrata2

Bilten za veljaču 2016.

BILTEN ŽUPE

SV. NIKOLE BISKUPA – UDBINA - CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA

Godina II. – br. 2. – veljača 2016.

 

GODINA MILOSRĐA - KORIZMA 2016.

 

Obratite se! – Zašto?

Čistom srijedom ili Pepelnicom ulazimo u ozbiljno i sveto vrijeme korizme. To vrijeme dvostruko je obilježeno: s jedne strane postom, molitvom i pripremom na veliki blagdan naše vjere, blagdan proslave Kristove muke i uskrsnuća i s druge strane - vlastitim obraćenjem, popravljanjem onoga što u našem životu ne ide najbolje, ispravljanjem osobnih mana i nedostatak. Jednom riječju korizma je obilježena nastojanjem da postanemo bolji, pred Bogom i ljudima.

            Pokušajmo malo dublje ući u motivaciju tih promjena na koje nas poziva Isus u svome evanđelju, na koje nas liturgijskim vremenom korizme poziva Crkva. Zašto se je potrebno obraćati, zašto se tako snažno naglašava potreba za obraćenjem, okretanjem od starog načina života? Zašto nije dovoljno dobro živjeti kao prije, kao do sada? Što nas pokreće da doista krenemo putem obraćenje?

            Za neke to će biti strah od moguće Božje kazne. Istina da Bog zlo kažnjava, a dobro nagrađuje, ali jednako tako daje svakome priliku da se obrati i zaživi novim životom. Ali prava motivacija za obraćenje nije strah od Božje kazne. Bilo bi to nesavršeno obraćenje, nesavršeno kajanje. Savršeno obraćenje i savršeno kajanje uvijek je pokretano ljubavlju.

Zar Krist na vrhuncu svoje muke - na križu - izgleda kao onaj koji je došao prosuti svoj gnjev zemljom i naplatiti sve krivice. Sigurno ne! Upravo suprotno, Krist na križu izgleda kao onaj koji je na sebe preuzeo sve krivice, na sebi naplatio sve kazne i zauvijek došao ljude osloboditi od njihovih opačina. Sam reče jednom: Nisam došao osuditi svijet, nego spasiti! S križa je molio: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine!” Ako se ove korizme jače zagledamo u križ znat ćemo s njega pročitati kolikom nas je ljubavlju Bog ljubio i to će biti naš motiv za vlastito obraćenje = odgovoriti na Božju ljubav! Uzvratiti Gospodinu za sve što je za nas učinio, upravo na taj način da postanemo bolji, drugačiji, pred Bogom i ljudima.

Stoga neka nam ove korizme ne bude teško moliti, činiti pokoru, odreči se poneke stvari kako bi i mi iskazali ljubav drugima, a ponajviše onima koji su potrebniji od nas. Neka ova korizma bude – ne samo odricanje ovoga ili onoga – neka ova korizma bude vježbanje dobrote, velikodušnosti, svladavanja – da ne skačemo na svaki mali nesporazum. Neka nam Božja ljubav prema nama bude motivacija, poticaj da učinimo svijet mrvicu boljim, uvijek mjenjajući najprije sebe sama.

*BLAGDAN PRIKAZANJA GOSPODINOVA U HRAMU – SVIJEĆNICA, 2. II.

SVETA MISA U 17 SATI I PROCESIJA SA SVIJEĆAMA

* ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA, 10. II. – OBRED PEPELJENJA – SVETA MISA U 17 SATI

Svijećnicu ili Prikazanje Gospodinovo u hramu slavimo 40 dana poslije Božića, u utorak, 2. veljače. Sveta misa je u 17. sati. Na misi će biti blagoslov svijeća i procesija kako nam već vrijeme dopusti. Osobito pozivamo djecu i mlade da dođu na procesiju jer je to blagdan kada je Isus kao dijete prikazan u hramu, to jest Marija i Josip došli su Bogu u hram zahvaliti za dar života, za dijete Isusa koje im je Bog podario. Prikazali su ga Bogu prema židovskom običaju iza čega se krije dublje značenje da Bog sa svakim od nas ima svoj plan. Sv. Luka zapisa u svom evanđelju: «Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića. - Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun… Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: "… Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.» (Lk 2,22-32).

Na prvu nedjelju u veljači, 7. veljače, Crkva slavi Dan Života. Ovaj je spomendan vezan za blagdan Svijećnice. Prilika je da svi Bogu zahvalimo za dar života i tolike Božje darove koje ničim nismo zaslužili. Te nedjelje na misi s nama biti će poznati kantautor duhovnih pjesama Luka Balvan, porijeklom iz Banja Luke. U tijeku mise i nakon mise predstavit će nam nekoliko svojih skladbi. Na ovaj način nastavljamo tradiciju da na Dan života imamo koncert nekog od izvođača duhovne glazbe. Podsjećam lani je to bila klapa iz Šibenika - Pivači sv. Jakova, a preklani zbor župe Belafuža iz Zadra.

LUKA BALVANrodio se 1967. god. u Banjoj Luci u rimokatoličkoj obitelji kao četvrto dijete oca Mirka i majke Ane. Kršten je u crkvi Sv. Antuna Padovanskog. Krajem osnovne škole počinje svirati u školskom zboru, a paralelno s tim i u folkloru.

Godine 1986. Upisuje Fakultet strojarstva u Zagrebu, gdje je apsolvirao na Višoj školi. Dolaskom u Zagreb dolazi u dodir s katoličkim seminarima za evangelizaciju i duhovnim vježbama koje vode istaknuti hrvatski teolozi. Od tog trenutka počinje njegovo duhovno rađanje i spoznaje kako je duhovna dimenzija vrlo važan i bitan element u čovjekovom životu. God. 1993. izdaje svoj prvi album “Ne boj se, jer ja sam s tobom”. Album izlazi pod geslom “pjesme Bogu i čovjeku” i taj ga moto vodi sve do danas. Vjeruje kako je Bog utkan u cijeli život, u obitelj, posao, probleme, domovinu. Kreće na samostalne turneje po Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, te nastupa u sklopu hodočašća mladih po cijeloj Europi. Od 1994. god. Počinje voditi tečajeve za školu gitare po župama i samostanima. U proljeće 1995. god. Izlazi mu drugi album pod naslovom “Samo me jednom pogledaj”. Odlučuje se na jedan pomak u izboru pjesama te pjeva Bogu, obitelji, domovini, uz prisustvo stalnog mota “pjesme Bogu i čovjeku”. Nakon što mu je obitelj morala iseliti iz rodnoga grada Banja Luke 1993. god., zbog ratnih okolnosti, na poticaj prijatelja posvećuje pjesmu svome rodnome gradu. U suradnji s Banjalučkim vikarijatom i Zajednicom Hrvata sjeverozapadne Bosne započinje projekt “Ima jedan grad”.

Od izlaska prvog albuma intenzivno razmišlja kako bi duhovna obnova u narodu preko pjesama došla do svake obitelji. U tom pogledu osmislio je nacionalni projekt “Vjeronaučne pjesme za sve uzraste”. U proljeće 1996. god. u suradnji s Katehetskim uredom Nadbiskupije zagrebačke izlazi istoimeni album gdje se Luka pojavljuje kao autor projekta. Cilj je projekta duhovna obnova svih uzrasta preko najpoznatijih sakralnih pjesama koje se godinama pjevaju u katoličkoj crkvi u Hrvata. Od 1995.god. član je Hrvatske glazbene unije, a od 1997. god. HKZ “MI”. U ljeto 1997. otvara glazbeno – izdavačku kuću “GITARA”, koja se bavi izdavanjem nosača zvuka i izvršnom produkcijom. Svjestan kako bez Božje pomoći ništa više ne bi mogao napraviti Luka slijedi svoje srce i ide za tim kako bi u potpunosti ispunio plan koji je Bog za njega namijenio i kako bi bio dostojan zvati se imenom čovjek.

Ove godine korizma rano počinje, već na Stepinčevo, 10 veljače pada i Čista srijeda ili Pepelnica. Sveto korizmeno vrijeme u Godini milosrđa vodi nas pomirenju s Bogom, poziva na izmirenje jednih s drugima i donosi mir svakoj vjerničkoj duši. Za odrasle to je dan posta i molitve. Sveta misa je u 17 sati i obred pepeljenja. Pepeo nas podsjeća na prolaznost zemaljskog života i kako svoje životne korake, svoje zemaljske dane treba uvijek iznova usmjeravati prema vječnosti, u susret Ocu nebeskom: Obratite se i vjerujte evanđelju! – Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah povratiti.

Dan bolesnika slavimo na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače kada je i svjetski Dan bolesnika. Na svetoj misi u 17 sati, nakon evanđelja biti će mogućnost primiti sakrament bolesničkog pomazanja, najuzvišenije molitve Crkve za ozdravljenje duše i tijela. Svake godine za taj dan pape redovito šalju svoju poruku svim bolesnicima svijeta.

Korizmena hodočašća nasta-vljaju se petu godinu za redom. Naš Udbinski dekanat, zajedno sa Senjskim dekanatom hodočasti na treću korizmenu nedjelju, 28. veljače. Ovogodišnja korizmena hodočašća u znaku su Godine milosrđa. Po uobičajenom programu okupit ćemo se u Crkvi u 15 sati na pobožnost križnoga puta. Za vrijeme pobožnosti svećenici obaju dekanata biti će na raspolaganju za ispovijed. U 17 sati svetu misu predvodit će naš biskup mons. Mile Bogović. Nakon mise u kripti biti će prezentacija župa oba dekanata, uz sliku i riječ obići ćemo župe naših dekanata da se bolje upoznamo s kulturnom baštinom, crkvama i pastoralnom praksom u obadva dekanata. Poslije toga u Pastoralnom centru biti će priređeno druženje za sve hodočasnike i domaće župljane. è Te nedjelje nema prijepodnevne mise u 10 sati kako bi se svi okupili u zajedništvu dekanatskih hodočašća.

Župni vjeronauk ovo polugodište organizirali smo po slijedećem rasporedu:

Utorak je dan za naše najmlađe: u 16 sati I. i II. razred. Na misu u 17 sati i vjeronauk poslije mise dolazi naših devet ovogodišnjih prvopričesnika. Za njihove roditelje i njih biti će roditeljski sastanak u utorak, 16. veljače, nakon mise u 17.30 sati. Osim dogovora za slavlje Prve svete pričesti bit će prigoda i za malu katehezu roditeljima, zajedno s prvopričesnicima.

Srijedom vjeronauk je u 16 sati za IV. i V. razred, a naši vice-krizmanici (VI. i VII.) razred imaju susret poslije mise u 17.30 sati.

Mlade okupljamo petkom nakon mise, a to su naši osmaši i poneki srednjoškolac koji su se već krizmali. Vjerujem da i oni imaju i potrebu i želju, a sad da još nađu i volje doći na ove susrete za mlade. Susreti za mlade svojevrsna su „ulaznica“ za sve druge aktivnosti i sudjelovanja na biskupijskim i drugim susretima katoličke mladeži.

KALENDAR   ZA   MJESEC VELJAČU 2016.

1. Pon.  
2. Utor. SVIJEĆNICA – Dan posvećenog života – sv. misa u 17 sati
3. Srij. Sv. Blaž – misa u 17sati – blagoslov grla
4. Čet.  
5. Pet.  
6. Sub.  
7. NED. 5. NKG – Dan života – gost Luka Balvan na misi u 10 sati
8. Pon.  
9. Utor.  
10. Srij. Čista srijeda - PEPELNICA -   STEPINČEVO – sv. misa u 17 sati
11. Čet. Gospa Lurdska – DAN BOLESNIKA – bolesničko pomazanje
12. Pet.  
13. Sub.  
14. NED. 1. KORIZMENA – Hodočašće Gospićkog dekanata
15. Pon.  
16. Utor. Roditeljski sastanak za prvopričesnike u 17.30 sati
17. Srij.  
18. Čet.  
19. Pet.  
20. Sub.  
21. NED. 2. KORIZMENA – Hodočašće Otočkog dekanata
22. Pon.  
23. Utor.  
24. Srij.  
25. Čet.  
26. Pet.  
27. Sub.  
28. NED. 3. KORIZMENAHodočašće Senjskog i Udbinskog
29. Pon.  

Bog i/ili šečer?  

Nedostajalo je 5 minuta do 16 sati. Dvadese-tak djece, svi iz 3a, tog popo-dneva su bili jako uzbuđeni, nemirni, bučni. Točno u 16 u učionicu je ušla vjeroučiteljica kako bi započeo najavljeni pisa-ni test iz vjero-nauka. Oni koji ga prođu bit će pripuštenu na Prvu sv. pričest.

   Isti tren je nastupila opća tišina i sva djeca u s nestr-pljenjem iščeki-vala pitanja.

1. pitanje: “Tko je Bog?” počela je diktirati učiteljica.

2.pitanje: “Kako znate da Bog postoji ako ga nitko nikada nije vidio?” Nakon dvadesetak minuta sva djeca su učiteljici predala odgovore. Ona ih pročita jednog po jednog. Prvih 19 bili su manje-više ponavljanje onoga što ih je vjeroučiteljica poučavala na satovima vjeronauka: “Bog je naš Otac, stvorio je nebo i zemlju, more i sve što postoji.”

Svi odgovori su bili vrlo slični i svi su zaslužili da budu pripušteni na Prvu pričest. Potom učiteljica prozove Luku, sitnog, vrlo živahnog plavog dječaka. Zamolila ga je da dođe do njenog stola i predala mu je njegov test te ga zamolila da, glasno, pred svima, pročita svoje odgovore.

Luka, u strahu da će se osramotiti pred cijelim razredom, te da neće ići na Prvu pričest, brizne u plač. No, učiteljica ga ohrabri te on, ipak, jecajući počne čitati: “Bog je poput šećera kojega mi mama svako jutro otopi u mlijeku za doručak. Ja ne vidim šećer u šalici ali, ako ga mama slučajno zaboravi staviti, odmah osjetim njegov nedostatak. Eto, tako i Bog iako ga ne vidimo. Ako ga nema, naš život je gorak, bez ukusa.” - Veliki pljesak je odjeknuo učionicom, a učiteljica je zahvalila Luki na originalnom, jednostavnom i tako istinitom odgovoru.

Potom je dodala:“Vidite djeco, ono što nas čini mudrima nije da znamo puno stvari, nego da smo uvjereni da je Bog dio našega života. Nemojmo zaboraviti dodavati ovaj ŠEĆER u naše živote!”

Izdaje Župni ured Sv. Nikole biskupa – Crkva hrvatskih mučenika

Trg sv. Nikole 1 – 53234 UDBINA - tel. (053) 778 610

- www.chm-udbina.com.hr   -   e-mail adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

03LukaBalvan

03LukaBalvan
04LukaBalvan
04LukaBalvan
02LukaBalvan
02LukaBalvan
01LukaBalvan
01LukaBalvan
vrataMilosrdja02
vrataMilosrdja02
svijecnica01
svijecnica01

Došašće i Božićno vrijeme 2014. na 2015.

Došašće i Božićno vrijeme 2014. na 2015.

U Crkvi hrvatskih mučenika, a zapravo župi Sv. Nikole biskupa, došašće i Božić 2014. bili su za sjećanje. Koncem studenoga u crkvi su počeli pripremni radovi za postavljanje velikog kamenog reljefa – triptiha. Od nedjelje Krista kralja slavili smo svete mise u dnevnoj kapeli Kraljice mučenika ispod crkve. Mise zornice i nedjeljne mise ispunile bi malu kapelicu do te mjere da nam je nedostajalo mjesta, a ima sto deset sjedećih mjesta. Kapela Kraljice mučenika početkom prosinca dobila je svih sedam vitraja na kojima se vide slike do sada proglašenih Hrvatskih mučenika: sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, bl. Alojzije Stepinac, bl. Miroslav Bulešić, bl. Drinske mučenice, mučenici iz prvog razdoblja kršćanstva u vrijeme Rimskog carstva i u središtu, nad glavnim vratima, Blažena Djevica Marija Kraljica mučenika. To je uvelike doprinijelo ljepoti liturgijskog prostora dnevne kapele u kojoj smo se svakog jutra okupljali na zornicu u šest sati. Kroz cijelo došašće razmišljali smo, čitali i tumačili pobudnicu pape Franje Radost evanđelja i svakog jutra dijelili sličicu dotičnog dana s mislima papine pobudnice. Želja nam je bila smjernice pape Franje prenijeti vjerničkom puku i zajednički otkrivati radost evanđelja u susretu s živim Bogom u euharistiji. Gotovo redovito bilo nas je šezdesetak, pa i više.

Proslavili smo blagdan naše župe i nebeskog zaštitnika sv. Nikolu, prijatelji iz Vrbovca, predvođeni župnikom Zoranom Grgićem, s priredbom Isus u Cafe baru, učinili su naš patron pravim slavljem. Djeca su dočekala sv. Nikolu i bila obradovana skromnim darovima.

Mladi su sudjelovali na Saboru mladeži naše biskupije u Gospiću. Skromno smo obilježili i stradanje starih Udbinjana pred 72 godina na blagdan sv. Lucije, nakon mise zornice – zapalili smo svijeće i pomolili se za sve postradale.

Akcija kićenja i čišćenja crkve pred Božić s puno volje i ljubavi uređena je crkva za Božić. Pohodili smo bolesnike u obiteljima i u Domu za starije i nemoćne. Izišao je i drugi broj časopisa Udbinskog dekanata Krbava. Zahvaljujući biskupijskom Caritasu podijelili smo 2 tone jabuka.

Zaista se želim zahvaliti svima koji su se na bilo koji način uključili u život naše župne zajednice: članovima Župnog pastoralnog vijeća, pjevačkog zbora, mladima i drugim suradnicima koji priskoče kad nešto treba, bilo za čišćenje, bilo za kićenje. Svima od mlađih do starijih. Od darovatelja pa do kolača vrijednih domaćica, mladima koji su spremili priredbu pred polnoćku: Intervju s betlehemskim pastirima, pa do dečki koji su nabrali mahovinu za jaslice.

Našem pjevačkom zboru, donedavno predvođenom orguljašicom Vesnom Babić, a za Božić pod vodstvom Nikole i Kristine Dragičević, te Ane-Marije Furlan. Ministranticama i ministrantima koji su se trudili biti svim zornica. Od Nove godine primili smo u ministrante pet novih ministrantica koje su se na to pripremale nekoliko mjeseci.

Zahvaljujem Općini Udbina i načelniku na susretljivosti i pomoći, Šumariji i njezinim djelatnicima, Osnovnoj školi, ravnatelju i vjeroučitelju za dobru suradnju i lijepu Božićnu priredbu u školi, te Božičini sajam u školi kojim se pomažu djeca u misijskim zemljama.

Ako sam koga zaboravio spomenuti, ali svima želim reći iskreno HVALA, što je svatko na svoj način pripomogao da i ovo Došašće bude lijepo i radosno iščekivanje Božića. Zato u svoje ime i ime kolege svećenika Jure kažem da nam je bilo lijepo s vama pripremati se za Božić. Neka to bude poticaj i drugima da se uključe i sudjeluju u izgrađivanju žive Crkve na Udbini.

Na Stjepanju smo slavili svetu misu u Domu za starije i nemoćne da i naši stariji i bolesni koji ne mogu doći do crkve osjete radost Božića.

Na Staru godinu misom zahvalnicom i euharistijskim klanjanjem zahvalili smo Bogu za sva primljena dobročinstva u prošloj godini.

Početkom 2015. u pet dana blagoslovili smo obitelji naše župne zajednice, a potom nastavili blagoslov u župi Sv. Jurja u Podlapači. Obje župe zajedno imaju dvjestotinjak obitelji. Nakon hladnoće i velikog minusa na početku Nove 2015. vrijeme se malo smirilo, a obilazak obitelji bio je kao u nekoj zimskoj idili s malo snijega.

DSCN5908 resize

DSCN5908 resize
20141226 104425 resize
20141226 104425 resize
20150108 092258 resize
20150108 092258 resize
DSCN5387 resize
DSCN5387 resize
DSCN5391 resize
DSCN5391 resize
DSCN5420 resize
DSCN5420 resize
DSCN5430 resize
DSCN5430 resize
DSCN5437 resize
DSCN5437 resize
DSCN5494 resize
DSCN5494 resize
DSCN5496 resize
DSCN5496 resize
DSCN5518 resize
DSCN5518 resize
DSCN5531 resize
DSCN5531 resize
DSCN5575 resize
DSCN5575 resize
DSCN5587 resize
DSCN5587 resize
DSCN5591 resize
DSCN5591 resize
DSCN5602 resize
DSCN5602 resize
DSCN5726aa resize
DSCN5726aa resize
DSCN5765 resize
DSCN5765 resize
DSCN5849 resize
DSCN5849 resize
DSCN5852 resize
DSCN5852 resize
DSCN5879 resize
DSCN5879 resize
DSCN5892 resize
DSCN5892 resize
DSCN5906 resize
DSCN5906 resize
DSCN5935 resize
DSCN5935 resize
DSCN5971 resize
DSCN5971 resize
DSCN6032 resize
DSCN6032 resize
DSCN6033 resize
DSCN6033 resize

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na