Koncert na Dan hrvatskih mučenika

Na Dan hrvatskih mučenika, 8. rujna, svojim pjevanjem i sviranjem popodnevni program u Svetištu obogatit će tamburaški orkestar i zbor sestara milosrdnica iz Zagreba.

Zbor sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije već je desetljećima u radosnoj službi samostana i crkve sv. Vinka Paulskog, njegujući bogatu tradiciju ove Družbe i Provincije, a napose sestara glazbenica koje su nama, a i hrvatskom narodu, u duhovno-liturgijsku baštinu ostavile nemjerljivo blago svojih skladbi.
Ovaj zbor nastoji, u okviru svojih mogućnosti, održati tu dragocjenu ostavštinu i izvođenjem je barem djelomično sačuvati. Zbor sestara milosrdnica izdao je nosač zvuka
Ecce Ancilla Domini.

Zanimljivo je napomenuti da je ovaj zbor sestara sa poznatom hrvatskom violončelisticom Anom Rucner u stoljetnim lunskim maslenicima snimio spot pjesme "I will follow him" iz poznatog filma „Redovnice nastupaju“.
Želeći u samostanskim zidovima očuvati i zvuk tradicionalnih hrvatskih žičanih instumenata sestre su nedavno osnovale i tamburaški orkestar kojeg će svi prisutni imati prilike poslušati pod veličanstvenim svodovima crkve hrvatskih mučenika.


Tamburaškim orkestrom ravnat će s. MIRJANA TURKOVIĆ, a zborom sestara dirigentica s. VLASTA TKALEC.

 

 

 

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2018.

Dragi hodočasnici u svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini!

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo u subotu 8. rujna, na blagdan Rođenja BDM - Male Gospe. Svečano misno slavlje počinje u 10:30 sati, a križni put s Krbavskog polja u 8:45 sati.

Misno slavlje predvodit će mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Uoči Dana hrvatskih mučenika bit će trodnevnica 5. – 7. rujna s početkom u 18:30 sati.

Prije tri godine u CHM postavljen je i blagoslovljen oltarni reljef „Slava hrvatskih mučenika“, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Prije dvije godine na drugi dan trodnevnice nakon mise bila je kolaudacija novih orgulja u Crkvi hrvatskih mučenika koje je, većim dijelom, izradio i donirao mons. Juraj Jerneić.

Kroz proteklo vrijeme dogodile su se mnoge promjene, ali naš odnos prema hrvatskim mučenicima i prema njihovom Svetištu na Udbini, zacijelo, nije se promijenio i ne treba se mijenjati.

Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Pokretači ideje i projekta nisu krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nisu se prevarili. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju u koji će se posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta, dostojanstveno pokapati.

Ići ćemo korak po korak kako nam mogućnosti budu dopuštale. Ono što nam je sada najvažnije jest to da Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište našega naroda, tj. sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti Bogu koji nas je pratio kroz cijelu našu povijest i bio jamac našega opstanka. Znamo da je Udbina samo jedno od tolikih mjesta našeg stradanja, ali ona želi zagrliti i objediniti u sebi i sva tolika druga mjesta patnje našega naroda, i po molitvama hodočasnika prikazivati Bogu našu mučeničku povijest kao prinos Bogu i zalog naše bolje budućnosti. U tom smislu se radujemo svakoj molitvenoj duši koja će nam se pridružiti na proslavi u subotu 8. rujna 2018.

                  

                   biskup Zdenko Križić

U Gospiću, na blagdan sv. Benedikta, 11. srpnja 2018.

 

Dan hrvatskih mučenika 2017.

Plakat i poruka biskupa Zdenka Križića za Dan hrvatskih mučenika 2017.

Dragi hodočasnici u svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini!

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo u subotu 9. rujna. Svečano misno slavlje počinje u 11 sati, a križni put s Krbavskog polja u 9 sati.
Misno slavlje predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i nekadašnji upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Uoči Dana hrvatskih mučenika bit će trodnevnica 6. – 8. rujna s početkom u 19.00 sati.
Prije dvije godine u CHM postavljen je i blagoslovljen oltarni reljef „Slava hrvatskih mučenika“, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Prošle godine na drugi dan trodnevnice nakon mise bila je kolaudacija novih orgulja u Crkvi hrvatskih mučenika koje je, većim dije-lom, izradio i donirao mons. Juraj Jerneić.
Kroz proteklo vrijeme dogodile su se mnoge promjene, ali naš odnos prema hrvatskim mučenicima i prema njihovom Svetištu na Udbini, zacijelo, nije se promijenio i ne treba se mijenjati.
Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Pokretači ideje i projekta nisu krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom kon-strukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nisu se prevarili. Nismo nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog gro-ba na Krbavskom polju u koji će se posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta, dostojanstveno pokapati.
Ići ćemo korak po korak kako nam mogućnosti budu dopuštale. Ono što nam je sada najvažnije jest to da Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište našega naroda, tj. sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti Bogu koji nas je pratio kroz cijelu našu povijest i bio jamac našega opstanka. Znamo da je Udbina samo jedno od tolikih mjesta našeg stradanja, ali ona želi zagrliti i objediniti u sebi i sva tolika druga mjesta patnje našega naroda, i po molitvama hodočasnika prikazivati Bogu našu mučeničku povijest kao prinos Bogu i zalog naše bolje budućnosti. U tom smislu se radujemo svakoj molitvenoj duši koja će nam se pridružiti na proslavi u subotu 9. rujna 2017.

                                                                                                                                                                                                                              biskup Zdenko Križić


U Gospiću, na blagdan sv. Jakova apostola, 25. srpnja 2017.

 

Hodočastili članovi Marijine legije

Marijina legija organizirala je 1. listopada 2016. hodočašće svih članova udruge iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

Već oko 10 sati započelo je okupljanje hodočasnika iz Zadra, Kaštela, Vrpolja, Biograda na Moru, Paga, Povljane, Petrinje, Osijeka, Siska, Dugog Sela, Turnja, Galovca, Posedarja, Splita, Podravskih Sesveta, Kalinovca, Đurđevca, Sv. Đurđa i najudaljenijeg Sarajeva. Okupilo se oko 750 hodočasnika. Parkiralište ispred Svetišta ubrzo je ispunjeno autobusima,  a rijeka hodočasnika prolazila je pored kipa sv. Ivana Pavla II. pjevajući marijanske pjesme. Uslijedio je obilazak Svetišta i mogućnost za svetu ispovijed. Ispovijedalo je 10 svećenika.

U 11.30 započele su Legijske molitve i molitva svete krunice a zatim sveta misa koju je predvodio mons. Mile Bogović, biskup u miru. Na početku svete mise okupljene su pozdravili upravitelj Svetišta Josip Šimatović i o. Ivan Cindori, duhovnik Marijine Legije regije Zagreb. Na kraju je svima zahvalio Marko Oroz iz Zagreba.

Nakon svete mise uslijedila je okrepa i odmor. U kapeli BDM Kraljice mučenika bilo je izloženo Presveto tako da je bila mogućnost i za euharistijsko klanjanje. U 15 sati započeli smo okupljanje kod kapele sv. Marka Groba i krenuo je križni put. Postaja za postajom, razmišljajući o Isusovoj otkupiteljskoj muci i uskoro smo se našli ispod crkve kod četrnaeste postaje. Noseći u procesiji Presveto koje je bilo izloženo u kapeli BDM Kraljice mučenika uputili smo se prema crkvi na molitvu Catena Legionis (molitve koje svaki legionar dnevno moli), zajedničko klanjanje i blagoslov nabožnih predmeta.

Susret je završio u 17 sati. Slijedilo je zajedničko fotografiranje, prijateljski razgovori i međusobne preporuke u molitve. Prošlogodišnji ovakav susret održan je u Sinju a sljedeće godine susret je u Marijinom svetištu u Molvama.

Bio je to još jedan u nizu od Boga blagoslovljeni dan u Crkvi hrvatskih mučenika, u srcu naše Domovine. 

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na