Odbor za Obiteljski pastoral

(Udbina, 15.3.2014.) - U prostorijama pastoralnog centra na Udbini održana je sjednica članova Povjerenstva za obitelj zajedno s dekanima Gospićko-senjske biskupije.

Sjednicu je sazvao i vodio mons. Tomsilav Šporčić, generalni vikar i predstojnik Povjerenstva. Na sjednici su prisustvovali svi dekani osim ogulinskog preč. Roberta Zubovića koji je bio spriječen drugim obavezama. Od članova Povjerenstva bili su: vlč. Antonio Čutura, gđa. Nives Tomić, Valentina Grahovac, Ivanka Turković, Lucija Starčević i Terezija Užarević.

Voditelj sjednice mons. Tomislav Šporčić je naglasio prakse prošlogodišnjih organiziranja Susreta supružnika i roditelja koji su se redovito priređivali nakon osnutka Gospićko-senjske biskupije. Susreti su bili raznim župama biskupije. Bili su dobri i sadržajni programi, upoznavanje roditelja i supružnika te njihovih radosti i teškoća.
Ovaj današnji sastanak treba promisliti i dogovoriti program za Biskupijski dan obitelji. Još pri stvaranju ovogodišnjeg pastoralnog plana prošle jeseni dogovoreno da se taj dan obitelji održi na Udbini i to 3. svibnja o. g. Ovaj dan se organizira u slijedu trogodišnjeg plana pastve obitelji što ga je predložilo Vijeća HBK za obitelj pod vodstvom njenog predsjednika, krčkog biskupa mons. Valtera Župana.

Prošle godine održan je Simpozij u Zadarskoj nadbiskupiji na nacionalnoj razini. Na njemu su sudjelovali oni koji su u biskupijama posebno odgovorni za pastvu obitelji. Ove godine treba održati po biskupijama Dan obitelji. A iduće 2015. godine održat će se nacionalni susret obitelji na Trsatu. U tom slijedu naša biskupija održava Dan obitelji, 3. svibnja.

Na današnjoj sjednici je odlučeno da se u pripremi za taj dan tiska prigodni bilten. U njemu će se obrazložiti razlog održavanja ovog dana i pozvati obitelji da na njemu sudjeluju. Osobito će se pozvati i na posebni način obvezati da dođu obitelji ovogodišnjih prvopričesnika. Predavanje na ovom Danu održat će prof. Zrinka Gregov, tajnica Vijeća HBK za obitelji i dr. Petar-Krešimir Hodžić, predstojnik istoga Vijeća. Svečanu misu služit će biskup mons. dr. Mile Bogović. Na misi bi pjevali Dječji zborovi župa: Gospić, Ogulina, Otočca i drugi koji za to budu spremni. U tim zborovima dobar dio članova su prvopričesnici.

Vrijeme koje dolazi do 3. svibnja je ispunjeno bogatim blagdanskim - liturgijskim sadržajima. Korizma, Uskrs i pouskrsno vrijeme na bogoslužja nam dolazi veći broj vjernika. Moći će se o ovom više puna i na razne načine progovoriti. Potrebno je to govoriti i na vjeronaučnim - katehetskim satovima u školi i župi. Potrebno je organizirati roditeljske susrete te susrete drugih grupa vjernika. Na svima treba govoriti o obitelji i odgoju djece i mladih. Posebno važnu ulogu u svemu ovom ima molitva liturgijska ali i izvan liturgijska. Molitva krunice, križnog puta, euharistijska klanjanja i drugo. Potrebno je moliti u zajednici s drugima ali i svaki vjernik osobno. U ovoj godini čitavi program u našoj biskupiji provodimo pod geslom: Odgoj za slobodu u znaku križa. Osvježimo to geslo svojim razmišljanjem i molitvom. Nakon sastanka domaćin mons. Tomislav Rogić, udbinski dekan sve je počastio domjenkom.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na