Sastanak biskupijskih povjerenika za mlade HBK

Sastanak biskupijskih povjerenika za mlade HBK

Na blagdan apostola svetih Šimuna i Jude Tadeja, 28. listopada 2013., na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika održan je sastanak Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije pod vodstvom zagrebačkog pomoćnog biskupa Mije Gorskog i voditeljice ureda Ivane Čogelja. Sastanku je nazočilo petnaestak povjerenika iz cijele Hrvatske te povjerenik Kotorske biskupije. Sastanak je imao za cilj dogovoriti se oko nekih tekućih pitanja kao što su Uskrsfest 2014. te najnovije informacije vezane za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, u travnju 2014.

Bila je to iznimna prilika da i sami povjerenici upoznaju projekt Crkve hrvatskih mučenika te planiraju i neke buduće susrete, možda upravo na Udbini.

Posebno je bilo dojmljivo zajedničko slavlje svete mise koju je predvodio biskup Mijo Gorski, te uputio povjerenicima nekoliko poticajnih riječi upravo na blagdan dvojice apostola. Sudionici susreta i vodstvo Ureda pomolili su se za sve stradale pred Spomen-zidom u memorijalnom parku, a obišli su i arheološke iskopine stare Krabavske katedrale sv. Jakova iz XIV. stoljeća.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na