Kardinal Vinko Puljić na Udbini

Kardinal Vinko Puljić predvodio misu na Udbini

Bio je to poseban događaj. Đakovački svećenici, njih šezdesetak imali su duhovne vježbe u Pastoralnom centru na Plitvicama. Duhovne vježbe držao im je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski. Posljednjeg dana duhovnih vježbi, u četvrtak 17. listopada, odlučili su završnu svetu misu imati u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Rijedak prizor u svetištu, čak šezdeset svećenika oko oltara, a predvoditelj kardinal Vinko koji je pred tri godine, 2010. blagoslovio netom izgrađenu Crkvu hrvatskih mučenika. U njoj tada nije bilo ni klupa, ni oltara, ambona, samo uređen prostor i Višeslavova krstionica na sredini crkve. Tri godine kasnije i za kardinala Vinka bio je doživljaj ponovno slaviti misu u našem svetištu.

U propovijedi ohrabrio je svećenika u njihovom poslanju: da pred izazovima ne posustanu, pred teškoćama ne uzmaknu, slabostima se odupru, u molitvi ustraju, učvršćeni u vjeri neka i druge hrabro putem spasenja svoja stada predvode. Nakon mise fotografiranje za povijest i dragu uspomenu.

Svećenici su potom obišli svetište, kriptu, spomen park i muzej. Ponešto od naše povijesti i onoga što ovo svetište znači za budućnost Crkve i naroda hrvatskog poslušali, malo se u druženju zadržali i svojim župama uputili. Neki poželješe vratiti se što prije sa svojim župljanima ovom svetištu u pohode.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na