Volonterke 14. godina za redom na Udbini

Volonterke Opusa Dei će od 22. do 29. srpnja 14. godinu u nizu u organizaciji Kulturnog centra Harmica, Odbora za aktivnosti mladih i Opusa Dei, a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Korenica boraviti na prostoru Gospićko-senjske biskupije (Udbine) i pomagati lokalnom stanovništvu.

Proslava sv. Jakova na Udbini

Na Udbini se u četvrtak 25. srpnja slavi svetkovina sv. Jakova apostola, zaštitnika nekadašnje krbavske biskupije i dan ustanove Gospićko - senjske biskupije. Misno slavlje u 10 sati predvodit će umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji sa članovima Senjskog kaptola i svećenicima dekanata. Nakon svete mise slijedi procesija od Crkve hrvatskih mučenika do nekadašnje katedrale sv. Jakova.

 

Hodočašće članova Marijine legije u Svetište na Udbini

Marijina legija organizirat će 1. listopada 2016. hodočašće svih članova udruge iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Okupljanje je predviđeno oko 11.00 sati a u 11.30 slijede Legijske molitve i molitva svete krunice. U 12 sati je svečana sveta misa koju predvodi mons. Mile Bogović, biskup u miru. Nakon kratke pauze i okrijepe u 15.00 sati slijedi pobožnost križnog puta i euharistijsko klanjanje.

Marijina legija je udruga katolika koji su se uz odobrenje Crkve te pod moćnim vodstvom Marije Bezgrješne, Posrednice svih milosti okupili u Legiju. Svaki legionar radi na izgradnji svoje duhovnosti, a kroz apostolat pomaže starima, bolesnim, nemoćnim i zanemarenim osobama. Legija sa puno ljubavi svakom čovjeku koji želi donosi duhovnu pomoć i brine o svojim članovima. Legionari su u potpunosti odani svome opredjeljenju da Božju riječ predaju svakoj duši koja to želi. „Da, laici su rod izabrani, 'sveto svećenstvo', pozvani također da budu 'sol zemlje' i 'svjetlost svijeta'. Njihov je osobit poziv i postanje da u svojemu životu očituju Evanđelje te ga time, poput kvasca, ugrađuju u stvarnost svijeta u kojemu žive i rade." (iz nagovora pape Ivana Pavla II u Limericku u Irskoj mjeseca listopada 1979.god.)
Cilj je Marijine legije slaviti Boga svetošću njezinih članova, koja se razvija molitvom i djelatnom suradnjom, pod crkvenim vodstvom. Duh Marijine legije je duh Marijin. Papa Pio XI je rekao: „Marijina legija! Kako savršeno odabrano ime!“.
Osnivač Marijine legije je Frank Duff rođen 7. lipnja 1889. u Dublinu u Irskoj. Prvi ogranak Marijine legije osnovan je 7. rujna 1921. godine. Od tog dana pa do svoje smrti 7. studenog 1980. godine s herojskim predanjem vodio je širenje Legije po cijelom svijetu. U lipnju 1996. g. dublinski nadbiskup pokrenuo je postupak za proglašenje Franka Duffa blaženim. Iz povijesti Legije je važan podatak da je blagopokojni papa Ivan Pavao II u gimnaziji bio predsjednik mjesnog ogranka katoličke organizacije mladih Marijine legije.
Marijina legija danas djeluje u više od 200 država diljem svijeta.

 

Proslava DHM 2019.

Prvo hodočašće Hrvatske kopnene vojske na Udbinu

U petak, 9. rujna 2016. godine, na 523. obljetnicu Krbavske bitke Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. U 10.00 sati započet će pobožnost križnog puta, a u 11.00 sati slavit će se sveta misa. Želja je da ovo hodočašće postane tradicionalno i da se omogući svim pripadnicima HKoV-a da u njemu sudjeluju. 

„Ovim hodočašćem želimo posvjedočiti da je povijest uvijek stvarnost koja je temelj sadašnjosti svakog naroda i društva. Zato tu povijest trebamo izučavati i poznavati. Želimo se pomoliti za tolike žrtve našeg naroda, o čemu najbolje svjedoči crkva izgrađena ovdje iznad Krbavskog polja posvećena svim hrvatskim mučenicima, a koja je znak vjere i vjernosti hrvatskog naroda Kristu i rimskom prvosvećeniku. U Misnoj žrtvi, koju ćemo slaviti u toj crkvi, sjedinjujemo se sa žrtvama svih poginulih i nestalih heroja kroz povijest i u minulom Domovinskom ratu. Želimo produbiti svoju vjeru i svoje zajedništvo.

O važnosti ovog hodočašća govori i činjenica da će u zajedništvu s Vojnim ordinarijem slaviti i mjesni biskupi kao i novi šibenski biskup koji je donedavno bio upravitelj svetišta na Udbini.

Zato pozivamo sve pripadnike HKoV-a da sudjeluju u hodočašću i da ga tako uljepšaju i uveličaju. Naš vjernički i svečani hod za križem i barjacima i moljenje Križnog puta bit će svjedočanstvo da kročimo i živimo ovdje od dolaska našeg naroda na ove prostore. Ni porazi ni pobjede, kroz dugu povijest, ne mijenjaju tu našu poruku i istinu: na Krbavi, u Udbini i u kršnoj Lici pisali smo i pišemo povijest hrvatskog naroda vjerni Bogu i Domovini.“ – napisao je u svojem pozivu na hodočašće dekan Vladislav Mandura.

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na