Proslavljen sveti Jakov na Udbini

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodio je misu u srijedu 25. srpnja, na blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne Krbavske biskupije, u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Koncelebrirao je čuvar svetišta i udbinski dekan preč. Josip Šimatović, od kanonika Senjskog kaptola prepozit mons. Mile Čančar i mons. Mile Pecić, ujedno slunjski dekan, novi župnik Rakovice don Mate Kujundžić, don Josip Kajić s Plitvica i župni vikar Udbine Petar Burečić.

„Nakon Andrije i Petra, Isus je izabrao Jakova i Ivana u užu skupinu onih apostola kojima se povjeravao više nego drugima. Jakov je bio prvi apostol koji je stradao mučeničkom smrću, probadanjem mačem jer su tada kršćani bili legitimni ciljevi tadašnje rimske vlasti. Jakov je imao tu čast da prvi položi život i odlaskom na stratište pokazao je vedro lice bez straha. Tijelo su vratili kršćanima i ono je bilo sačuvano do križarskih ratova, kada je odneseno u Santiago de Compostelu gdje je postao cilj najvećih hodočašća iz čitave Europe. Srednjovjekovni ljudi su učili kršćanstvo hodajući prema grobu sv. Jakova. Jedan od putova prema Španjolskoj išao je sigurno od Šibenika preko srednjovjekovne Udbine pa preko Grobnika za Italiju i Santiago de Compostelu gdje su hodočasnici išli častiti moći sv. Jakova“, rekao je biskup.

„Na Udbini smo sagradili crkvu gdje častimo sve žrtve za Hrvatsku kroz povijest, a želimo uraditi i svehrvatski grob na Krbavskom polju gdje bi pokopali sve ubijene diljem stratišta Hrvatske i susjednih zemalja. Posebno i zato što je politička Hrvatska u posljednje vrijeme prestala govoriti o svojim mučenicima. Želimo na ovom mjestu uspostaviti instituciju, školu gdje će se učiti naš narod da treba svakog čovjeka priznati i poštivati kao sliku Božju, a ne da mu se oduzme ljudsko dostojanstvo. Svi oni trebaju biti priznati kao ljudi“, poručio je mons. Bogović.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika zahvalio je biskupu Bogoviću koji redovito slavi misu na blagdan zaštitnika stare Krbavske biskupije misom na Udbini kao i subraći svećenicima.

 

 

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2019.

Koncert na Dan hrvatskih mučenika

Na Dan hrvatskih mučenika, 8. rujna, svojim pjevanjem i sviranjem popodnevni program u Svetištu obogatit će tamburaški orkestar i zbor sestara milosrdnica iz Zagreba.

Zbor sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije već je desetljećima u radosnoj službi samostana i crkve sv. Vinka Paulskog, njegujući bogatu tradiciju ove Družbe i Provincije, a napose sestara glazbenica koje su nama, a i hrvatskom narodu, u duhovno-liturgijsku baštinu ostavile nemjerljivo blago svojih skladbi.
Ovaj zbor nastoji, u okviru svojih mogućnosti, održati tu dragocjenu ostavštinu i izvođenjem je barem djelomično sačuvati. Zbor sestara milosrdnica izdao je nosač zvuka
Ecce Ancilla Domini.

Zanimljivo je napomenuti da je ovaj zbor sestara sa poznatom hrvatskom violončelisticom Anom Rucner u stoljetnim lunskim maslenicima snimio spot pjesme "I will follow him" iz poznatog filma „Redovnice nastupaju“.
Želeći u samostanskim zidovima očuvati i zvuk tradicionalnih hrvatskih žičanih instumenata sestre su nedavno osnovale i tamburaški orkestar kojeg će svi prisutni imati prilike poslušati pod veličanstvenim svodovima crkve hrvatskih mučenika.


Tamburaškim orkestrom ravnat će s. MIRJANA TURKOVIĆ, a zborom sestara dirigentica s. VLASTA TKALEC.

 

 

 

Opsada Udbine

Ne brinite. Vjerojatno vas je naslov ovog članka potaknuo da kliknete i otvorite a nadam se i pročitate. Bogu hvala, sigurni smo. No o kakvoj je to opsadi riječ pročitajte u nastavku. 

Od 5. – 8. listopada u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini održat će se slikarska kolonija pod vodstvom akademskog slikara Mate Ljubičića. Prva je to slikarska kolonija u našem Svetištu i međunarodnog je karaktera jer nekoliko slikara dolazi iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Svetište će tih dana kistovima i bojom okupirati poznata imena slikarske scene iz Lendave (SLO), Širokog Brijega (BIH), Dubrovnika, Splita, Zadra, Korčule i Brača, njih ukupno 18. Slikarsku koloniju otvorit će i blagosloviti biskup u miru mons. Mile Bogović u petak navečer a umjetnici će do ponedjeljka svoju inspiraciju prenositi na bijela platna koja će poslije krasiti zidove Svetišta. U ponedjeljak, 8. listopada na Dan neovisnosti biskup Mile Bogović predvodit će svečano sveto misno slavlje u 11 sati te nakon mise otvoriti izložbu nastalih djela. Dobrotom umjetnika sva djela bit će darovana Svetištu. 

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2018.

Dragi hodočasnici u svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini!

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo u subotu 8. rujna, na blagdan Rođenja BDM - Male Gospe. Svečano misno slavlje počinje u 10:30 sati, a križni put s Krbavskog polja u 8:45 sati.

Misno slavlje predvodit će mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Uoči Dana hrvatskih mučenika bit će trodnevnica 5. – 7. rujna s početkom u 18:30 sati.

Prije tri godine u CHM postavljen je i blagoslovljen oltarni reljef „Slava hrvatskih mučenika“, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Prije dvije godine na drugi dan trodnevnice nakon mise bila je kolaudacija novih orgulja u Crkvi hrvatskih mučenika koje je, većim dijelom, izradio i donirao mons. Juraj Jerneić.

Kroz proteklo vrijeme dogodile su se mnoge promjene, ali naš odnos prema hrvatskim mučenicima i prema njihovom Svetištu na Udbini, zacijelo, nije se promijenio i ne treba se mijenjati.

Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Pokretači ideje i projekta nisu krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nisu se prevarili. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju u koji će se posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta, dostojanstveno pokapati.

Ići ćemo korak po korak kako nam mogućnosti budu dopuštale. Ono što nam je sada najvažnije jest to da Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište našega naroda, tj. sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti Bogu koji nas je pratio kroz cijelu našu povijest i bio jamac našega opstanka. Znamo da je Udbina samo jedno od tolikih mjesta našeg stradanja, ali ona želi zagrliti i objediniti u sebi i sva tolika druga mjesta patnje našega naroda, i po molitvama hodočasnika prikazivati Bogu našu mučeničku povijest kao prinos Bogu i zalog naše bolje budućnosti. U tom smislu se radujemo svakoj molitvenoj duši koja će nam se pridružiti na proslavi u subotu 8. rujna 2018.

                  

                   biskup Zdenko Križić

U Gospiću, na blagdan sv. Benedikta, 11. srpnja 2018.

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na