DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2021.

VAŽNE NAPOMENE ZA HODOČASNIKE

VAŽNE NAPOMENE - TEHNIČKE UPUTE

SVIM ŽUPNICIMA I VODITELJIMA

HODOČASNIKA NA UDBINU 12. rujna 2020.

Poštovani!

Uz proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini preporučamo organizatorima hodočašća i hodočasnicima neke korisne upute.

1. Datum i vrijeme proslave

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 12. rujna.                                   

U 8.45 sati, ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put.      Svetu misu na Trgu ispred CHM u 10.30 sati predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup.                                                                                       

Izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija.

18 sati – sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika.

2. Trodnevna duhovna priprava

• 09. rujna – 18.30 sati – sveta misa
• 10. rujna – 11 sati – 5. hodočašće Hrvatske kopnene vojske. Misu predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij
– 18.30 sati – sveta misa (9. obljetnica posvete oltara)
• 11. rujna – 17.00 sati – crkva sv. Marka Groba - blagoslov novopostavljenih križeva na križnom putu
– 18.30 sati – svetu misu predvodi mons. Mile Bogović, biskup u miru

    3. Savjeti epidemiološke službe

Liturgijsko slavlje odvija se na otvorenom, na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika.

  • Poštujući preporučeni razmak, sjedeća i stojeća mjesta na Trgu bit će označena.
  • Obvezno je nošenje maske.
  • Prilikom ulaska na prostor liturgijskog slavlja volonteri će vas zatražiti ime, prezime i broj mobitela.
  • Izostavit ćemo pružanje znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.
  • Podjela svete pričesti je isključivo na ruku.
  • Priliku za svetu ispovijed hodočasnici imaju u prostoru ispod crkve, u vanjskom dijelu ispred dnevne kapele BDM Kraljice mučenika. Svećenici će nositi maske i biti odvojeni prozirnom pregradom.
  • Crkva je dovoljno velika, mjesta za sjedenje su označena.
  • Hodočasnike podsjećamo da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

4. Parkiranje. Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Biskupi, osobe iz civilne i vojne vlasti, imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole «Kralj Tomislav». Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 9,30 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako može se dogovoriti s vozačem za povratak natrag.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

5. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave broj hodočasnika organizacijskom Odboru - Crkvi hrvatskih mučenika na tel. 053/778-610 ili na fax. 053/778-610, ili najbolje na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi ih pozdravili na misnom slavlju. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučamo autoput i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

6. Okrjepa. Poštujući epidemiološke mjere okrjepa je moguća samo u lokalnim restoranima i kafićima. Preporučamo, hranu i piće ponesite sa sobom.

Dragi hodočasnici!

Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika svim hodočasnicima izriče srdačnu dobrodošlicu i sve vas stavljamo pod sveti zagovor Marije, kraljice mučenika.

 

 

 

 

 

Proslavljen sveti Jakov na Udbini

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodio je misu u srijedu 25. srpnja, na blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne Krbavske biskupije, u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Koncelebrirao je čuvar svetišta i udbinski dekan preč. Josip Šimatović, od kanonika Senjskog kaptola prepozit mons. Mile Čančar i mons. Mile Pecić, ujedno slunjski dekan, novi župnik Rakovice don Mate Kujundžić, don Josip Kajić s Plitvica i župni vikar Udbine Petar Burečić.

„Nakon Andrije i Petra, Isus je izabrao Jakova i Ivana u užu skupinu onih apostola kojima se povjeravao više nego drugima. Jakov je bio prvi apostol koji je stradao mučeničkom smrću, probadanjem mačem jer su tada kršćani bili legitimni ciljevi tadašnje rimske vlasti. Jakov je imao tu čast da prvi položi život i odlaskom na stratište pokazao je vedro lice bez straha. Tijelo su vratili kršćanima i ono je bilo sačuvano do križarskih ratova, kada je odneseno u Santiago de Compostelu gdje je postao cilj najvećih hodočašća iz čitave Europe. Srednjovjekovni ljudi su učili kršćanstvo hodajući prema grobu sv. Jakova. Jedan od putova prema Španjolskoj išao je sigurno od Šibenika preko srednjovjekovne Udbine pa preko Grobnika za Italiju i Santiago de Compostelu gdje su hodočasnici išli častiti moći sv. Jakova“, rekao je biskup.

„Na Udbini smo sagradili crkvu gdje častimo sve žrtve za Hrvatsku kroz povijest, a želimo uraditi i svehrvatski grob na Krbavskom polju gdje bi pokopali sve ubijene diljem stratišta Hrvatske i susjednih zemalja. Posebno i zato što je politička Hrvatska u posljednje vrijeme prestala govoriti o svojim mučenicima. Želimo na ovom mjestu uspostaviti instituciju, školu gdje će se učiti naš narod da treba svakog čovjeka priznati i poštivati kao sliku Božju, a ne da mu se oduzme ljudsko dostojanstvo. Svi oni trebaju biti priznati kao ljudi“, poručio je mons. Bogović.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika zahvalio je biskupu Bogoviću koji redovito slavi misu na blagdan zaštitnika stare Krbavske biskupije misom na Udbini kao i subraći svećenicima.

 

 

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2020.

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 2019.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na