Korizmeno hodočašće Senjskog i Udbinskog dekanata

udbina 0001

udbina 0001
(Udbina, 3.3.2013.) - Na treću korizmenu nedjelju 3. ožujka održano je korizmeno hodočašće vjernika Senjskog i Udbinskog dekanata na Udbinu. Ovo je inače prvi puta da na Crkvu hrvatskih mučenika hodočasti novoosnovani dekanat Udbinski. Na Udbini se u nedjelju okupilo oko 300 hodočasnika na čelu s dekanima, udbinskim ujedno domaćinom, mons. mr. Tomislavom Rogićem i senjskim vlč. Silvijom Milinom. Hodočašće je započelo pokorničkim bogoslužjem i pobožnošću križnog puta koji se održao u Crkvi hrvatskih mučenika.

Zatim je uslijedilo misno slavlje na početku kojega su svoje dekanate predstavili i prenijeli pozdrav biskupu dekani mons. Rogić i vlč. Milin. Biskup Bogović na početku je istaknuo simboliku i značaj dvaju dekanata koji su hodočastili u svenacionalni hram mučenika. „Pozdravljam vas, braćo svećenici i vjernici senjskog i udbinskog dekanata, dva naša najstarija biskupijska sjedišta: Senj i Krbavu ili Udbinu. Senj je bio biskupija još iz prvih stoljeća kršćanstva na našim prostorima ali je u velikoj Seobi naroda prestao to biti da bi se javio ponovno kao biskupsko sjedište 1169. Malo poslije (1185.) uspostavljena je Krbavska biskupija. Nakon „Oluje“ otkopani su temelji krbavske katedrale. Dobar dio Udbinskog vjernika dekanata došao je nakon „Oluje“ iz Bosne. Mi im i ovaj put izražavamo svoju dobrodošlicu, na početku Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima Bosne i Hercegovine. Valja reći da najmanje dvije trećine današnjeg stanovništva Hrvatske ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini. U mnogočemu je današnje područje Hrvatske obogaćeno raznim darovima iz Bosne i Hercegovine, a najveći dar, dakako, bili su ljudi. Zato doista trebamo izraziti zahvalnost i onima koji su došli, i biti solidarni s onima koji su ostali na starim ognjištima. Možemo reći da su Bosna i Hercegovina u prošlosti bilo plodno stablo, biblijska smokva, s kojega smo primili mnogo plodova na našem hrvatskom povijesnom putu. Pogledajmo ovaj Tjedan u čemu bismo mi mogli pridonijeti da to stablo i dalje raste i donosi plodove.

Biskup je istaknuo i značaj prenošenja običaja u životu Crkve i naroda: „Neka vjera koja je tekla kroz hrvatska vjernička stoljeća i kroz ove naše prostore napaja i ovaj naraštaj Hrvata katolika; molimo također da se taj tok ne zaustavi u našem vremenu nego neka teče dalje, na nove naraštaje našega naroda i cijeloga svijeta. Vjera nije nešto što teče do mene i onda stane. Ona poput rijeke treba teći dalje da napaja, čisti, oplođuje druge živote. Vjera je voda koja uvire u život vječni. Voda je u liturgiji snažan simbol vjere koja se prenosi, koja teče i nikada ne smije završiti uvirom u privatnost, postati privatna stvar; da uvijek ostane „voda živa“ a ne suho riječno korito ili mrtvi kanal. Zato je voda i kod krštenja.

Vjerski običaji su također te prenosnice i propusnice vjere u novo vrijeme i u nove naraštaje. Zato će njihovo bilježenje i pamćenje biti oživljavanje vjere naših starih nego i putokaz novim naraštajima., zaključio je biskup Bogović.

Nakon mise hodočasnici su se okupili u kripti Crkve gdje im je domaćin, upravitelj svetišta i župnik i dekan Udbinski mons. mr. Tomislav Rogić prezentirao film o vremenu dolaska Hrvata na ovaj prostor pa do gradnje Crkve hrvatskih mučenika. Biskup Bogović je na kraju podsjetio o završenim fazama gradnje svetišta na Udbini te preostalim poslovima.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na