Sv. Luka u Podlapači 2013.

Proslava sv. Luke u Podlapači

Malo selo na rubu Krbavskog polja, bogate prošlosti, preboljenih rana od ratova što ovuda haraše još uvijek zna za veselje i molitvu na blagdan svoga suzaštitnika svetog Luke. Sveti Luka slavi se 18. listopada. No kako su mnogi davno iselili diljem Lijepe naše, a rado navrate u svoj rodni kraj, proslava se prebacuje na prvu nedjelju poslije spomendana. Tako se u nedjelju 20. listopada ove godine okupiše Podlapčani s raznih strana u svoju kamenu crkvu posvećenu svetom Jurju, ali od davnine drugi najomiljeniji zagovornik bio im je sveti Luka.

Misu je predvodio župnik Korenice, Bunića, Donjeg Lapca i Boričevca, vlč. Stipe Zeba u koncelebraciji s župnicima s Udbine vlč. Jurom Tutekom i Tomislavom Rogićem. Slavlje je uzveličao crkveni zbor s Udbine i KUD iz Korenice koji je osnovan pred nekoliko mjeseci. Sakupilo se hodočasnika i domaćih preko dvije stotine.

Reče predvoditelj vlč. Stipe da Podlapača pamti i do tri kruga kola oko crkve na blagdan sv. Luke, a danas, bit će nas barem za jedno. U ovom kraju živjelo se uvijek od polja i blaga, a kako sv. Luka biva uvijek slikan s volom Podlapčani baš njega uzeše za zaštitnika da ih zagovara kod Svevišnjeg, da im polje rodi, a blago, živina napreduje. Evanđelje poručuje da valja ustrajati u molitvi. samo tako ostajemo čvrsto s Bogom povezani, pa ćemo i nevoljama lakše na kraj doći. A Bog će pogledati milostivo pa iznova život vratiti u naša opustjela sela.

Misa svečana, pjevanje skladno i gromko. Na licima radost susretanja onih koji se dugo nisu vidjeli. Bit će nakon slavlja nastavak na obiteljskim ognjištima, al' prije toga valja pred crkvom zapjevati i kolo zaigrati, ko nekada. I bilo tako. Predvodili kudovci iz Korenice u prekrasnim narodnim nošnjama. Možda Podlapača već dugo nije vidjela toliko mladosti oko crkve. Domaći priredili i za prismok i za grlo „nakvasiti“ da se bolje zapjeva. I kad se već kolo umorilo, harmonika nakon živahnog poigravanja utihnula, moralo se i „zaojkati“. Reče jedan gospodin: „Ne prođoh tolike kilometre a da nećemo jednu zaojkati!“. I nastavi se pjesma, po ličku. I kolo još jednom zaigra. Bilo je doista svečano i lijep. Doživljaj za domaće i sve koji dođoše na ovo Ličko proštenje u Podlapači koje umalo u zaborav pade. Neće ako Bog da i sveti Luka zagovori na nebesima.

Podlapaca2013 3

Podlapaca2013 3
Podlapaca2013 4
Podlapaca2013 4
Podlapaca2013 5
Podlapaca2013 5

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na