U pohode novom blaženiku Miroslavu Bulešiću

Pula uz more

s udbine u Puli - Pula uz more
U pohode novom blaženiku Miroslavu Bulešiću

Prohladno jutro. Jedno od prvih jesenskih kad se po Krbavi počinju hvatati mrazevi. Nije još svanulo, tek je pet sati. Četrdesetak hodočasnika župe Sv. Nikole na Udbini okupljaju se na trgu pred Crkvom hrvatskih mučenika. Razdragani kreću prema Puli gdje će biti proglašenje blaženim novog hrvatskog mučenika, svećenika Miroslava Bulešića. On je novo lice našeg svetišta. Prozivka, pa molitva i uskoro autoput. Poslije tunela Mala Kapela svitanje. Prolazimo Ogulinski kraj pa kroz Gorski Kotar dolazimo na Grobničko polje. Puca vidik na Kvarnerski zaljev. Obilazimo Rijeku i kroz Učku do krasne zemlje Istre mile… Istarskim Ipsilonom brzo se stiže u Pulu.

Putem smo susretali druge autobuse, a sada nas je na parkiralištu poveliki broj. Slikanje cijele grupe, a more pozadina. Pred pulskom arenom hodočasnika sa svih strana. Rukovanja, pozdravi, prepoznavanja, neki se dosita dugo nisu vidjeli. Sve vedro i veselo. Uskoro će svečanost. Cijeli prostor u Areni ispunjen hodočasnicima, mnoštvo svećenika. Iza olatara pokrivena velika slika novog blaženika. Svečana pjesma, utihnu žamor, kreće procesija. Dominira crvena boja, boja mučeništva, prolivene krvi.

Možda najdirljivi trenutak nakon samog proglašenja novog blaženika Miroslava Bulešića, kada njegov rođeni brat predaje biskupu relikvijar s komadićem tkanine s Miroslavova odijela natopljen njegovom krvlju. Ostavio nam blaženik jasnu poruku: Neka moja jedina osveta bude oprost!. To može samo snaga vjere. Misa, složno pjevanje, gromoviti odgovori naroda, a tako zanimljivo: predvoditelj latinski, a narod hrvatski odgovara. Iako potraja sve skoro tri sta kao da je bilo u jednom hipu. Upečatljiv doživljaj koji će se još dugo prebirati.

Mi bismo dalje. Hoćemo danas još dosta toga obići. najprije u Vodnjan. Vele, najveća crkva u istri, posvećena sv. Balžu. I crkveni toranj do nje, najveći, preko 60 metara. Ali najveće blago stoji iza glavnog oltara. Relikvije preko tri stotine svetaca i k tomu šest neraspadnutih tijela. Mjesto čuđenja i molitve. Bog pokazao da je vječnost njegova. On i prolaznost može zaustaviti i pokazati kako njegovi miljenici žive zauvijek. Molili smo se kod relikvija svetaca svatko za svoju trenutnu najžarču potrebu, a svi zajedno za naš narod i nova zvanja u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji.

Vrijeme proletje i ovdje, a hoćemo još i Gospi na Trsat. Oko 17 sati eto nas u Hrvatskom Nazaretu – svetištu Gospe Trsatske. legenda kaže da je pred sedam stoljeća tu borvila tri godine Nazaretska kučica Sv. Obitelji. Potom bi prenesena u Italiju, u Loreto. Slikanje pred svetištem oko kipa bl. Ivana Pavla II.. On je pred deset godina, tu dolje, malo niže pod Trsatom, na Riječkoj delti blagoslovio kamen temeljac za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, a njegov kip je i pred našom crkvom. osjećamo se ko neki glasnici što povezuju prošle, sadašnje, a i buduće događaje. najavljuje se da će ga papa Franjo uskoro proglasiti svetim. Obišli smo Trsatski perivoj, kapelu zavjetnih darova, tvrđavu – kulu nad Rječinom, pa tek onda u svetište Gospi jer su mladenci imali prednost, vjenčanje. Toliki su iz Pule krenuli na Trsat Gospi, pa se ovdje zajedno molimo i pjevamo. kod Gospe se uvijek ima što moliti i tražiti, a bome i na mnogočemu zahvaliti.

Već se spušta polako noć i valja put Like, do Krbave, na Udbinu. Bogatstvo doživljaja ne da umoru prevladati. Ori se i pjesma i molitva, ma čak se i kolo zaplesalo (a autobusu). Stižemo pred Crkvu hrvatskih mučenika, a ondje nas opet čeka bl. Ivan Pavao II. i kao da pita jesmo li Bulešića dopratili do Udbine. Ma svakako, kao novog zagovornika i uzor svim vjernicima.

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na