Prva godina na Udbini

U nacionalno svetište Crkvu hrvatskih mučenika došli smo 3. rujna 2012. vlč. Jure Tutek i mons. Tomislav Rogić kao sužupnici za Udbinu i župu Podlapača. Od tada mi je povjereno dekretom našeg biskupa mons. Mile Bogovića upravljanje ovim svetištem. Dakako, veliku zahvalnost dugujem svim župnicima koji su od 1995. na ovamo marljivo radili, hrabrili i vodili na duhovnom polju ovdašnje vjernike i bili uključeni u ostvarenje projekta Crkve hrvatskih mučenika.

Crkva hrvatskih mučenika kao svetište u koje se dolazi tokom cijele godine tek stvara tradiciju posljednje tri-četiri godine, zapravo od blagoslova crkve 2010. Do tada dolazilo se u na Udbinu uglavnom samo na Dan hrvatskih mučenika jer je crkva bila u izgradnji. Zamjećuje se polako da sve više grupa dolazi ciljano u pohod svetištu, a još više je onih koji na putu do drugog odredišta usput navrate bar na kratko. Na popularizaciji svetišta već se duže vrijeme radi, osobito preko kalendara Crkve hrvatskih mučenika, više internetskih stranica naše Gospićko-senjske biskupije, lista Hrvatska vjernost i kroz razne druge medije. Dakako osmišljavamo i nove načine predstavljanja svetišta, a u srpnju 2013. je pokrenuta nova web stranica: Crkva

hrvatskih mučenika. To će ići pomalo dvojakim putem, s jedne strane služeći se i dalje medijima, novinama, internetom, Facebookuom, a s druge strane najbolja su promidžba oni koji posjete crkvu na Udbini i sve sadržaje koji ju okružuju. S vremenom kanimo organizirati i različite susrete upravo u svetištu što će nadamo se pomoći da ono još više zaživi kao nacionalno svetište u kojem osim proglašenih svetaca mučenika, častimo i za uzor postavljamo nebrojene velikane koji su se žrtvom života ugradili u svjedočenje vjere i slobodu našeg naroda, Lijepe naše.

Prva iskustva govore da je informacija o značenju Crkve hrvatskih mučenika i svih njezinih sadržaja koji se pomalo nadopunjavaju, dosta površna. Reći ću to kroz šalu. Dosta grupa navrati usput hitajući prema drugom odredištu, a onda se iznenade što sve ovdje mogu vidjeti i saznati, te ustanove da im nije dosta predviđenih pola sata, jer cjeloviti obilazak predvorja, crkve, kripte, muzeja, spomen zida hrvatskih stratišta, ostataka crkve Sv. Nikole, Vukovarskog križa i krbavske katedrale Sv. Jakova traje i do dva sata. Tako da se obično srdačno rastajemo s pozdravom: „Dođite nam na Dan hrvatskih mučenika i nemojte više dolaziti samo na pola sata.“ No sve češće su grupe koje žele imati neku pobožnost ili svetu misu u crkvi.

U protekloj godini svetište je posjetilo oko deset tisuća hodočasnika koji su došli organizirano, najviše u proljeće i u jesen. Primjećuje se porast školskih grupa koje navrate ili s Plitvica ili iz Smiljana, gdje su posjetili memorijalni centar Nikola Tesla. Osim samog Dana hrvatskih mučenika polako i neki drugi susreti stvaraju tradiciju ili se tek najavljuju. Već par godina Udruga političkih zatvorenika svoj godišnji skup organizira na Udbini, 30. travnja. Nekoliko biskupija održalo je godišnje susrete svojih vjeroučitelja na Udbini. Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara organiziralo svoje prvo godišnje Nacionalno hodočašće u Svetište hrvatskih mučenika na Udbini, 8. lipnja 2013. Na hodočašće se odazvalo više od dvjestotinjak hodočasnika, mahom med. sestara te tehničara ali i njihovih članova obitelji iz cijele Hrvatske, od Koprivnice do Dubrovnika. Održani su i neki drugi susreti različitih grupa, a neki se najavljuju za ubuduće.

Bremenitost značenja Crkve hrvatskih mučenika i svega što ju okružuje svakako pomalo raste i svakim danom postaje sve više mjesto molitve, spomena žrtvama kroz cijelu hrvatsku povijest, mjesto nadahnuća i ohrabrenja da se u teškoćama može ustrajati, a za svoj narod i Domovinu još puno toga učiniti.

U ovom malom osvrtu na prvu godinu boravka na Udbini, u Crkvi hrvatskih mučenika, svakako bi valjalo spomenuti malu ali požrtvovnu župnu zajednicu župe Sv. Nikole na Udbini. Župa broji oko 170 obitelji. Vjernici župe uvijek su prvi za priskočiti u pomoć u svemu što treba napraviti oko svetišta i u samoj crkvi. Bez njihove ljubavi prema ovoj crkvi bilo bi nemoguće održavanje i čišćenje, ukrašavanje i opremanje svetišta. Oni u tim poslovima velikodušno sudjeluju kroz čitavu godinu, a na osobit način u neposrednim pripremama za sam Dan hrvatskih mučenika. Lijepo je doživjeti kod domaćih vjernika da se za taj dan pripremaju kao domaćini svim hodočasnicima i kako im je stalo do toga da Crkva hrvatskih mučenika zablista svom svojom ljepotom i značenjem.

Redoviti vjerski život župe Sv. Nikole na Udbini ima svojih radosti i ljepota u raspjevanim bogoslužjima, raznim slavljima kroz liturgijsku godinu, blagdani, slavlja krizme i Prve pričesti i drugih sakramenata. Osobito se veselimo svakom krštenju i vjenčanju jer to garantira budućnost ove župne zajednice. I kad nas zadesi žalost zbog gubitka nekog člana naše župne zajednice pokušavamo ju zajednički nositi.

Svakodnevno se u crkvi moli za sve žrtve kroz povijest i za sve dobrotvore koji su pomogli izgraditi ovaj velebni hram.

Nadamo se da ćete na ovoj web stranici i u buduće moći pratiti događanja u našoj župi.

 

trs

 

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na