Hodočašće Slunjskog dekanata 2015.

Hodočašće Slunjskog dekanata 2015.

Na petu korizmenu nedjelju, 22. ožujka, vjernici iz župa Slunjskog dekanata hodočastili su na Udbinu. Protekle četiri korizmene nedjelje hodočastili su Ogulinski, Senjski, Otočki, Gospićki s Udbinskim dekanatom. Lijepi sunčani dan u Slunjskom kraju.

Osam autobusa uputilo se prema Udbini. Iz župe Slunj dva autobusa. Većina su mladi: krizmanici i ministranti. Zaustavljanje kod Macole. Djeca žele razgovarati s životinjama. Dva su medvjeda priredili pravu zabavu: zagrljreni nježno su se igrali. Približavanjem Udbini sve se više ističu obrisi crkve hrvatskih mučenika.

U 16 sati počeo je križni put koji je predvodio vlč. Anto Marić, župnik u Zavalju. U čitanjima su sudjelovali predstavnici iz skoro svih župa. Kroz to vrijeme svećenici su ispovijedali pobožni puk. U 17 sati počela je svečana misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, koji je stigao sa ređenja krčkog biskupa. Na početku mise slunjski dekan vlč. Ante Čutura kratko je predstavio ovaj dekanat. Biskup Bogović istaknu je da je ovo zadnje ovogodišnje korizmeno hodočašće ali najbrojnije (iako slunjski dekanat nije najbrojniji). Prigovarali su mu zašto graditi crkvu na mjestu stradanja i poraza. Ali upravo smrt 10.000 ljudi na Krbavskom polju u jednom danu nije poraz. Ovi mučenici posvjedočili su hrabrost dajući svoj život za druge. Isto kao što Kristov križ nije simbol poraza nego pobjede ljubavi. Onako kako je Isus navijestio: Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre ostaje samo, ako li umre donosi obilan rod. To svjedoče Hrvatski mučenici kroz povijest i ova crkva.

Većina prisutnih vjernika - njih oko 500 - pristupilo je svetoj Pričesti. Za orguljama je pratila pjevanje gđa Anka Čuić. Nakon mise vjernici su u kripti crkve mogli pogledati prezentaciju uz tumačenje župnika mons. Tomislava Rogića papine pobudnice o radosti Evanđelja. Nakon okrepe povratak kućama počeo je u 19 sati. Kod Macole opet gužva. Prošlo je 20 sati kad smo se vratili u Slunj. Iza nas je dan koji će se pamtiti.                                                                                                                                       mons. Mile Pecić

0Slunj 1

0Slunj 1
0Slunj 2
0Slunj 2
0Slunj 3
0Slunj 3
0Slunj 4
0Slunj 4
0Slunj 5
0Slunj 5
0Slunj 6
0Slunj 6
0Slunj 7
0Slunj 7
0Slunj 8
0Slunj 8

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na