Jakovljeva 2014

Jakovljeva na Udbini 2014.

(Udbina, 25.7.2014.) - Blagdan sv. Jakova apostola koji je zaštitnik drevne krbavske katedrale svečano je proslavljen na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika. Misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović a uveličali su ga dijelom članovi senjskog kaptola na čelu s mjesnim župnikom i dekanom udbinskim i čuvarem svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mons. Tomislavom Rogićem, župnikom i dekanom gospićkim mons. Milom Čančarom kao i španjolskim svećenikom don Giusepom iz Opus Deia koji je s 15 volonterki tradicionalno boravio na Udbini. Misi su nazočili i svi sjemeništarci i bogoslovi biskupije na zadnjem danu svog ovogodišnjeg ljetovanja u kome su upoznavali Otočki dekanat.

Biskup se u svojoj propovijedi podsjetio na početke biskupije koja je osnovana na današnji dan pred 14 godina kao i na razlog zašto je izabran baš taj dan. „Kada su me iz Rima pitali koji datum ima neko značenje za crkvenu povijest ovog kraja, odgovorio sam da je to blagdan sv. Jakova jer je njemu bila posvećena krbavska katedrala. Tako je došlo do toga da je upravo taj dan 2000. godine određen kada će nova biskupija zaživjeti. Tada sam u Gospiću preuzeo onaj biskupski štap u ruke koji su nosili krbavski biskupi, a donesen je i njihov križ iz 13. stoljeća. Na blagdan sv. Jakova pred 14 godina zaživjela je Gospićko-senjska biskupija," istaknuo je na početku biskup Bogović. Jakov je uz brata Ivana prvi prepoznao u Isusu pravog učitelja te krenuo za njim što znači da je bio osjetljiv na dobro koje ga okružuje a da nije obraćao pozornost na očekivanja majke za svjetovnom karijerom. Iako je na početku bio nagle ćudi prevalio je veliki put i postao glasni svjedok vjere čime je pokazao da nije sve u sili i moći. No on nije tek putnik koji stalno mijenja okolinu, nego putnik koji neprestano mijenja svoju nutrinu, koje neprestano raste u krjepostima. Zaslužio je da bude prvi od apostola Kristov mučenik. On vidi da ne smije ostati „kod sebe", osloniti se na sebe – treba se okrenuti prema Nekome. Zato je postao slika hodočasnika. On ide kao siromah (sa štapom i torbom), ali ga ništa ne zaustavlja na putu prema cilju. Odmori se i nastavi. Ne ljuti se na okolinu i na teškoće. Glavno njegovo svetište bilo je u Santiago di Compostelli u španjolskoj Galiciji koje je dovršeno 1188., u vrijeme kada je i ovdje građena uspostavljena biskupija, s katedralom istog sveca, a posvećena je u vrijeme kada je nastao križ krbavskih biskupa (1221.) Crkve u našoj biskupiji: Udbina, Bilaj, D. Pazarište, Starigrad bile su dio hodčasničkom puta prema Italiji gdje se spaja s putovima prema Santiagu. Drago nam je da je na jednoj od hodočasničkih postaja „u zemlji Hrvata" u naše vrijeme nastalo novo hodočasničko žarište, Crkva hrvatskih mučenika. Prvi mučenik među apostolima itekako je jak poticaj za štovanje svih hrvatskih mučenika.

Nakon svete mise svećenici i vjernici uputili su se na temelje stare katedrale Sv. Jakova gdje su se kratko pomolili za sve pokojne, za sve pretke koji su u 14. stoljeću gradili tada velebnu katedralu.

Zvonko Ranogajec

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na