Dan života na Udbini 2015.

Dan života na Udbini

Najbliža nedjelja blagdanu Sviječnice već više godina slavi se kao Dan života. Sviječnica ili blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu trenutak je u povijesti spasenja kada su Marija i Josip ispunjavali židovski zakon i prinijeli žrtvu u hramu u znak zahvalnosti Bogu za dar novog života, za dar djeteta Isusa. Upravo taj događaj je poticaj da svatko osobno zahvali Bogu za dar života, a obitelji da zahvale Bogu za dar djece, novih života.

U Crkvi hrvatskih mučenika 2015., 1. veljače pred Sviječnicu, svetu misu predvodio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije, a liturgiju su pjesmom pratili Pučki pjevači sv. Jakova iz Šibenika. Bio je to istinski doživljaj za stotinjak domaćih vjernika s Udbine. Ni hladno vrijeme, ni novi snijeg nisu spriječili naše prijatelje da dođu iz Šibenika i podare nam ovo velebno bogosluženje.

Predvoditelj slavlja mons, Mlakić u nadahnutoj propovijedi poticao je vjernike da prepoznaju darove Božje u svom životu. Isus je među nas došao da nas oslobodi od svakoga zla, da nas spasi i podari istinsku puninu života. Na svakom je čovjeku vjerniku da odbaci zlo i izabere dobrotu Božju. Tolike stvari danas ugrožavaju život i oduzimaju mu onu ljepotu koju je Bog za čovjeka osmislio i darovao mu. Strategija zla je u tome da čovjeka odmakne, odjeli od Boga, a onda lako može njime vladati. Ako čovjek traži Božju blizinu, ako želi svakodnevno sačuvati svoju povezanost s Bogom, zlo je tada nemoćno.

Pučki pjevači iz Šibenika otpjevali su sve dijelove mise i to na klapski način, a capela, a nakon mise okupljenim vjernicima podarili su mali koncert tradicionalnih duhovnih pjesama. Pjevanje na misi uvelike je pridonijelo uzvišenosti bogoslužja, a koncert nakon mise bio je istinski glazbeni doživljaj. Sve govore riječi mnogih vjernika na koncu koncerta: Dođite nam opet, što prije!

DSCN6132

DSCN6132
DSCN6118
DSCN6118
DSCN6111
DSCN6111
DSCN6122
DSCN6122
DSCN6126
DSCN6126
DSCN6127
DSCN6127
DSCN6142
DSCN6142

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na