Hodočašće Senjskog i Udbinskog dekanata na 5. korizmenu

Hodočašće Senjskog i Udbinskog dekanata na petu korizmenu nedjelju

Redaju se korizmene nedjelje i hodočašća dekanata Gospićko-senjske biskupije, treću godinu za redom u Crkvu hrvatskih mučenika. Nešto izmijenjen raspored zbog Planinarskog križnog puta u Slunju, 6. travnja doveo je vjernike Senjskog i Udbinskog dekanata na Udbinu. Lijepo vrijeme obradovalo je oko tri stotine hodočasnika iz Senja, Sv. Jurja, Vratnika, Karlobaga, Korenice, Plitvica, Gračaca i domaćih Udbinjana. Radosno susretanje pred crkvom, slikanje uz kip pape Ivana Pavla II. doskora proglašena svetim.

Susret je započeo križnim putem koji predvodi vlč. Silvio Milin, dekan senjski. Uzeta je tematika molitve za obitelj kao priprava za skorašnji prvi biskupijski Dan obitelji na Udbini u svibnju. Pjevanje je predvodio senjski zborovođa Ivan Prpić Špika. Slijedili smo križ i molitve uzdizali Bogu za naše obitelji i duhovnu obnovu Hrvatskog naroda. Za vrijeme ove pobožnosti ostali svećenici oba dekanata ispovijedaju. Mnogi pristupaju sakramentu pomirenja.

Nedugo poslije križnog puta uslijedilo je slavlje svete mise koju je predvodio naš biskup mons. Mile Bogović. Na početku mise dekani vlč. Silvio Milin i mons. Tomislav Rogić kratko predstavljaju senjski i udbinski dekanat. Crkva ispunjena hodočasnicima, radosno odjekuju pjesme koje predvodi ove godine župni zbor s Udbine pod vodstvom orguljašice Vesen Babić. U propovijedi biskup Bogović razlaže otajstvo križa, predanja u Božje ruke po slobodnom izboru svakog čovjeka. U tom predanju se raste, dozrijeva, odrasta, a pouzdana „navigacija“ jest križ Kristov. Oni koji se tim putem upute kroz život Bog sve okreće na dobro, preslaguje na dobro, daje trajni, vječni smisao.

Poslije svete mise hodočasnici se okupljaju u kripti. Razgledali su prigodnu izložbu ogulinskih škola i ustanova osmišljenu pastoralnim geslom ove godine: Odgoj za slobodu u znaku križa! Čuvar svetišta mons. Rogić kratkom je prezentacijom predstavio planove i radove koji su u tijeku za dovršenje Crkve hrvatskih mučenika. Uslijedila je prezentacija o križu – Što nam sve križ poručuje.

Druženje i ugodni razgovori, međusobno upoznavanje i povezivanje, susretanje starih prijatelja uz okrepu nastavljeno je u Pastoralnom centru. Pomalo se spuštala večer, uz zadnje pozdrave, stisak ruke, poneku još nedovršenu priču, šalu, uspomenu pred ulazom u autobuse, zaključena su ovogodišnja hodočašća dekanata naše biskupije u Crkvu hrvatskih mučenika.

trs

O, mučenici hrvatski

O, mučenici hrvatski

O, Kralju mučenika svih, što krunom slave kruniš njih,
Ti sve što zemlju prezreše, u rajske dižeš krajeve.

O, mučenici hrvatski, uslišite nam molitve,
Vi zvijezde svijetle na nebu, dovedite nas Isusu.

Dobrostivo nas pogledaj, i molitvu nam uslišaj,
Mi pobjednike slavimo, proštenje grijeha prosimo.

U njima Ti pobjeđuješ, svjedoke svoje miluješ,
Pobijedi naše pakosti, o djelitelju milosti.

Povijesni pregled

Pronađite nas na